Menu
Statul Major al Forțelor Navale
1 august 2018
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regele Ferdinand” la final de misiune

BRAVO ZULU REGELE FERDINAND!

Acesta a fost finalul mesajului comandantului Grupării Navale Permanente NATO, SNMG2, commodore Boudewijn Boots, transmis la finalul activităților desfășurate de fregata Regele Ferdinand, în cadrul misiunilor SNMG2 în Marea Neagră. 

A fost a treia prezență din acest an a grupării navale în Marea Neagră la care a participat fregata Regele Ferdinand, timp în care nava românească a îndeplinit toate misiunile planificate de comanda grupării, a participat la exercițiul BREEZE 18 și a făcut escale în porturile Burgas, Odessa și Samsun. Diplomația navală este una dintre componentele importante ale dislocării grupărilor NATO în Marea Neagră, iar vizitele oficiale efectuate de comanda grupării și comandanții navelor în cadrul escalelor au reliefat acest lucru.

Și în această misiune, gruparea SNMG2 și, implicit, fregata Regele Ferdinand s-au „bucurat de atenția” navelor și aeronavelor Federației Ruse, care ne-au însoțit cvasipermanent sau au survolat de câteva ori. Commodore Boudewijn Boots: „Avem experiență pe mare și suntem în atenția Federației Ruse. Operațiunile desfășurate de noi, ca nave NATO, sunt transparente și se desfășoară conform regulilor internaționale. Marea Neagră este importantă pentru noi și în acest sens, prezența grupurilor NATO în zonă a crescut de la aproximativ 80 zile în 2017 la 120 zile în acest an. Mulțumesc Forțelor Navale Române pentru contribuția cu nave în grupările NATO, pe timpul dislocării acestora în Marea Neagră. Am fost mândru să am sub comandă fregata «Regele Ferdinand» și aștept să o întâlnesc în cadrul operației SEA GUARDIAN din acest an.”

Pentru echipajul fregatei Regele Ferdinand această misiune a reprezentat și evaluarea finală a navei pentru operația SEA GUARDIAN și de asemenea o bună ocazie pentru a omogeniza într-un cadru dinamic, echipajul navei.  De asemenea, a fost un bun prilej pentru a pregăti ofițerii de cart încadrați la celelalte nave ale Flotilei de Fregate. După Ziua Marinei Române, echipajul va avea timp să-și definitiveze pregătirea și să se aplece asupra operației SEA GUARDIAN din toamna acestui an.

Ultimele zile de misiune au combinat serialele planificate de comanda grupării cu activitățile de mentenanță pentru refacerea aspectului marinăresc al navei și pregătirea acesteia pentru Ziua Marinei Române. Și pentru că pe 31 iulie au avut loc înaintări în grad, echipajul navei i-a felicitat pe puntea heliport pe maiștrii și ofițerii care au avut onoarea să-și schimbe gradele pe mare. Chiar dacă nu a fost ultima activitate desfășurată de fregata Regele Ferdinand în cadrul grupării SNMG2, SAIL PAS-ul din seara zilei de 31 iulie, a fost, fără îndoială, ultima activitate de vizibilitate a navelor din grupare. Rând pe rând, fregatele Regele Ferdinand și Fatih, au trecut pe lângă fregata De Ruyter, nava comandant a SNMG2, marinarii acordând-și onorul (cu îmbinarea unor elemente populare) ca formă de respect pentru cele aproape 20 de zile de misiuni în comun. Misiunile cu navele din SNMG2 au inclus, apoi, exerciții de căutare a submarinului turcesc și misiuni ale elicopterului Puma Naval.

Prima zi de august a adus trageri ale grupelor de boarding și FOS, definitivarea programului de instruire al piloților pe elicopter și ieșirea navei de sub comanda grupării SNMG2. Dacă primul exercițiu la plecarea din Portul Militar Constanța a fost unul de abondon al navei, ultimul exercițiul al primei zile de august a fost tot cel de abandon, cu diferența că acesta a inclus și partea de sărituri în apă în așteptarea...plutelor de salvare.

Cea de-a treia participare a fregatei Regele Ferdinand în cadrul SNMG2, în acest an, s-a încheiat, navele grupării îndreptându-se spre stâmtoarea Bosfor, în timp ce nava românească a luat cap compas Portul Militar Constanța, acolo unde va ajunge joi, 2 august. Pentru fregata Regele Ferdinand urmează activitățile prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române și pregătirea participării la operația SEA GUARDIAN.

 

Căpitan-comandor Mihai EGOROV

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...