Menu
Statul Major al Forțelor Navale
8 octombrie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Emoţii pe timpul escalei din Augusta

„Alegerea, și nu șansa e cea care ne determină destinul.” Franklin Roosevelt

Augusta, 8 octombrie

 

Necesitatea asigurării dreptului de vot al militarilor ambarcaţi pe fregata Regele Ferdinand la referendumul pentru redefinirea familiei, a însemnat o escală tehnică a navei în portul Augusta din Sicilia. Astfel, toţi cei care au dorit să-şi exprime dreptul de vot au putut să o facă la secţia organizată în sediul Consulatului General al României din Catania.

În marja prezenţei echipajului fregatei la Catania, comandorul Ioan Marian, comandantul navei, a avut o întâlnire cu consulul general al României acolo, Carmen Liliana Iacob, şi cu consulul României în Catania, Ioan Iacob. Comandantul fregatei a prezentat operaţia SEA GUARDIAN la care participă fregata şi misiunile pe care nava le-a executat până acum. De asemenea, a mulţumit şefilor reprezentanţei româneşti, pentru sprijinul acordat în exercitarea dreptului de vot, dar şi pentru sprijinul acordat navei pentru refacerea plinurilor în port. La rândul său, doamna Carmen Liliana Iacob şi-a exprimat bucuria pentru escala navei – chiar dacă foarte scurtă ca timp – într-un port aflat sub jurisdicţia Consulatului General al României din Catania. De altfel, timpul scurt de escală, coroborat cu activitatea de votare desfăşurată în cadrul consulatului, nu i-au permis să viziteze nava, dar şi-a exprimat încrederea că nava va reveni în cadrul diferitelor misiuni la care participă în porturile Augusta sau Taranto.

Escala din Taranto ne-a dat însă şi o lecţie de “românism”. Şi nu mă refer aici la românii pe care i-am văzut venind să-şi exercite dreptul de vot, ci la cei pe care i-am întâlnit la finalul slujbei ţinută la biserica românească, aflată la mică distanţă de consulat. Limba, biserica şi autorităţile româneşti lucrează aici, împreună, pentru sprijinul comunităţii şi al păstrării apartenenţei membrilor ei la ţară. I-am întâlnit pe românii din Catania, îmbrăcaţi în portul popular – fiecare din zona de unde provenea – pregătindu-se pentru un festival de folclor la care au participat în acea zi, la Siracuza. Cântecele bisericeşti, împletite cu cântece populare ne-au făcut pentru câteva momente să vibrăm româneşte şi să înţelegem şi mai bine afirmaţia  doamnei Carmen Liliana Iacob, care ne-a spus că îi este dor în fiecare zi de România şi de cei dragi lăsaţi acolo. Şi poate, fiecare dintre noi ar trebui să ne gândim puţin mai mult şi la România.

Încărcaţi de emoţia transmisă de românii din Catania, echipajul fregatei Regele Ferdinand a părăsit Sicilia, nava continuându-şi misiunile în cadrul operaţiei SEA GUARDIAN.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...