Menu
Statul Major al Forțelor Navale
21 octombrie 2018
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Diplomaţie la superlativ

Marea Mediterană, 21 octombrie

 

În perioada 19-20 octombrie, fregata „Regele Ferdinand” a efectuat o escală în portul Taranto. Încă de la sosire, nava a fost aşteptată de doamna Lucreţia Tănase, consulul general al României la Bari, localitate aflată la aproape 100 km de Taranto. „În dicţionarul meu, cuvântul «imposibil» nu există”, spunea Napoleon şi pare a fi motto-ul după care se ghidează în activitate doamna Lucreţia Tănase.

Astfel, pe timpul celor două zile de escală în Taranto, consulul general al României de la Bari s-a implicat total în activitatea fregatei. Împreună cu comandorul Ioan Marian, comandantul navei, a efectuat vizite la autorităţile militare şi civile din portul Taranto. A fost o dovadă şi un exemplu că, atunci când diplomaţia navală este exercitată împreună de reprezentanţii militari şi diplomatici ai României, vizibilitatea Forţelor Navale şi a României este mai mare.

Consulatul României din Bari este unul foarte tânăr, fiind înfiinţat în octombrie 2017. Cu toate acestea s-a implicat activ în cele două vizite efectuate de navele Forţelor Navale în porturi aflate în jurisdicţia sa. Astfel, în primul marş internaţional de instrucţie din acest an, Nava-Şcoală „Mircea” a efectuat o escală în portul Bari, iar în această toamnă, fregata „Regele Ferdinand” s-a aflat în portul Taranto.

Cu sprijinul nemijlocit al consulului general al României la Bari, care de altfel a şi fost în mijlocul marinarilor, echipajul fregatei „Regele Ferdinand” a beneficiat de o excursie la obiective turistice din regiunea Pugia. Matera – capitala culturală europeană din 2019, Bari, Grotele de la Castellana şi Alberobello s-au aflat printre obiectivele vizitate, locuri în care am admirat frumuseţea peisajelor, a obiceiurilor şi în care, poate, vom reveni în concedii.

În portul Taranto, fregata „Regele Ferdinand” a fost vizitată de doamna Lucreţia Tănase, care s-a arătat foarte interesată de organizarea şi modul în care se desfăşoară viaţa la bordul navei, dar şi de misiunile executate de aceasta. „Mulţumesc comandorului Ioan Marian, comandantul fregatei, şi întregului echipaj, pentru onoarea, bucuria şi emoţia pe care au transmis-o cu ocazia vizitei în portul Taranto. Urez succes şi realizări profesionale de excepţie navei, comandantului şi echipajului navei, reali ambasadori ai României pe mările şi oceanele lumii”, a consemnat doamna Lucreţia Tănase, consulul general al României la Bari.

I-am mulţumit şi noi doamnei consul general şi echipei pe care o coordonează, pentru implicarea deosebită în escala navei în portul Taranto, ultima escală a navei înainte de a se întoarce în portul Constanţa; am văzut aici că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, este imposibil să nu reuşeşti în demersul tău.

Fregata „Regele Fedinand” se apropie de finalul misiunii sale în Mediterană, fiind acum pe drumul spre Portul Constanţa. Dar, despre concluziile participării fregatei „Regele Ferdinand” la operaţia NATO „Sea Guardian”, în corespondenţa viitoare.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...