Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 octombrie 2018
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Final de misiune pentru fregata Regele Ferdinand

Fregata Regele Ferdinand şi-a încheiat participarea la Operaţia NATO „Sea Guardian” şi se îndreaptă spre portul militar Constanţa.

La bilanţul acestei perioade de operaţie, desfăşurată în portul Taranto, a fost subliniată importanţa Operaţiei „Sea Guardian” pentru securitatea în Marea Mediterană şi asigurarea libertăţii de navigaţie. Fregata „Regele Ferdinand” a făcut parte dintr-o grupare navală alături de fregatele „Yavuz” din Turcia şi „Scirocco” din Italia. În cele două săptămâni în cadrul Operaţiei „Sea Guardian”, fregata „Regele Ferdinand” a executat 6 din cele 8 misiuni de verificare a navelor suspecte şi jumătate din numărul de identificări şi interogări ale navelor desfăşurate de grupare. De asemenea, deşi toate cele trei fregate din grupare au avut elicopter ambarcat, jumătate din numărul misiunilor de zbor a fost executat de fregata „Regele Ferdinand”. Aproape 6.000 de mile marine parcurse, în diferite condiţii de vreme, reprezintă încă un plus la bagajul de experienţă acumulat de echipajul fregatei în misiunile executate în acest an.

Dincolo de aceste elemente, nu trebui omis faptul că pe timpul celor trei escale din porturile Aksaz, Augusta şi Taranto, chiar dacă numărul zilelor de staţionare a fost unul mic, nava a fost vizitată de doi consuli generali ai României, din Izmir şi Bari, iar comandantul navei a făcut o vizită la Consulatul General al României din Catania, astfel încât fregata „Regele Ferdinand” a contribuit şi în acest mod la creşterea vizibilităţii Forţelor Navale Române.

„A fost una dintre cele mai solicitatnte misiuni la care am participat, care a cuprins atât un exerciţiu, cât şi o operaţie, care s-au succedat foarte rapid, neavând pauză între ele, astfel încât am fost nevoiţi să schimbăm registrul foarte rapid. Sunt mândru de ceea ce am realizat, sunt mândru de faptul că am avut contribuţia cea mai importantă în cadrul Operaţiei NATO „Sea Guardian”, sunt mândru că pe timpul Exerciţiului „Mavi Balina 18” am condus cu succes seriale cu multe nave implicate, echipajul fregatei a dat dovadă de profesionalism, iar experienţa acumulată în numărul mare de misiuni pe care le-am executat în ultimii doi ani şi-a spus cuvântul în toată această perioadă. Fregata «Regele Ferdinand» raportează: MISIUNE ÎNDEPLINITĂ!”.

Deja albastrul Mediteranei a rămas în urmă, iar Marea Egee ne-a întâmpinat cu vânt puternic, valuri şi o vizibilitate scăzută. La finalul unei perioade dificile, cu multe activităţi şi misiuni desfăşurate, nava este în drum spre portul Constanţa, acolo unde va ajunge miercuri, 24 octombrie.

Participarea fregatei „Regele Ferdinand” la Operaţia „Sea Guardian” demonstrează faptul că Forțele Navale Române contribuie la întărirea măsurilor de asigurare a apărării colective a Alianței, în deplină concordanță cu angajamentele internaționale pe care țara noastră și le-a asumat.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...