Menu
Statul Major al Forțelor Navale
7 iulie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Intrarea fregatei Regele Ferdinand în portul Odessa, Ucraina

În perioada 4-8 iulie 2019, navele grupării SNMG-2 (Standing NATO Maritim Group), din care face parte și fregata Regele Ferdinand, fac o escală în portul Odessa, Ucraina, pentru a participa la Ziua Forțelor Navale Ucrainene, iar marți, 9 iulie, acestea își vor relua acțiunile pe mare.

Astfel, E.S. domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, dr. Emil Rapcea, consulul general al României la Odessa, Andrei-Marius Sîrbulescu, viceconsul şi căpitanul Ionuţ-Răzvan Bucur, ataşat adjunct al apărării, militar, aero şi naval în Ucraina, s-au aflat preţ de câteva ore la bordul fregatei Regele Ferdinand.

Oficialilor români le-au fost prezentate caracteristicile şi misiunile executate de către navă şi au vizitat principalele compartimente ale fregatei, inclusiv spaţiile în care marinarii români îşi petrec timpul liber sau se odihnesc.

Adresându-se marinarilor români (alături de echipajul fregatei „Regele Ferdinand” s-au aflat militari de la corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi Nava purtătoare de rachete Lăstunul), E.S. domnul Cristian Leon Ţurcanu, le-a mulţumit pentru onoarea pe care i-au făcut-o invitându-l la bord, pentru modul în care reprezintă Forţele Navale Române şi România la acest exerciţiu, accentuând faptul că marinarii sunt adevăraţi ambasadori ai României, acolo unde ajung cu navele, și a subliniat faptul că reușita misiunilor de pe mare nu implică acțiuni solitare, ci doar lucru în echipă. De asemenea, a mulțumit conducerii navei pentru modul în care se prezintă fregata și a subliniat importanța participării navelor Forțelor Navale Române la activități, în comun cu navele NATO, dar și cu navele din Ucraina, demonstrând, astfel, că este un partener de încredere în această zonă, nu foarte liniștită, a Mării Negre.

Căldură şi emoție ar putea fi elementele definitorii ale vizitei. Marinarii şi diplomaţii au aceeaşi misiune, și unii și ceilalți au făcut un legământ de credinţă din reprezentarea ţării, sunt oameni care vibrează la Tricolor și lăcrimează la Imn și pentru care a fi o parte a României reprezintă un sens în viață.

Diplomația română a fost încă o dată la înălțimea momentului şi a fost o dovadă şi un exemplu că atunci când diplomaţia navală este exercitată împreună de reprezentanţii militari şi diplomatici ai României, vizibilitatea Forţelor Navale şi a României este mai mare. Acest lucru s-a văzut pe toată perioada staţionării navelor în portul Odessa, când, la diferitele momente oficiale – vizite, recepţii, Ziua Marinei Ucrainene, marinarii şi diplomații români au reprezentat împreună România, iar aprecierile primite, au confirmat că s-au ridicat la standardele cerute.

I-am mulțumit şi noi Excelenței Sale Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, precum şi echipei de diplomaţi români de la Kiev şi Odessa, pentru prezenţa la bord şi pentru implicarea în această escală a navelor românești. Am văzut la Odessa, că dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, este imposibil să nu reuşeşti în demersul tău.

În marja prezenţei oficialilor români la bordul fregatei, au vizitat nava şi cadeții Universității Maritime din Odessa.

Duminică, 7 iulie, marinarii români împreună cu diplomaţii români din Ucraina, au continuat misiunile de reprezentare a Forţelor Navale şi a ţării, participând la activităţile organizate cu ocazia Zilei Marinei Ucrainiene. De asemenea, personalul Consulatului General al României din Odessa a vizitat corveta „Contraamiral Eustaţiu Sebastian” şi nava purtătoare de rachete „Lăstunul”. Prin modul în care a fost organizată vizita, prin modul în care şi-au prezentat misiunile, tehnica şi aparatura de la bord, marinarii au indus vizitatorilor sentimentul că pe pământul românesc, reprezentat de nave, s-au aflat acasă.

Concluzia exprimată de unul dintre oficialii prezenţi la finalul vizitei, „(...) dacă după ce am vizitat două nave, am urcat şi am coborât atâtea scări, am văzut atâtea compartimente, sunt curat pe mâini, înseamnă că navele sunt bine întreţinute şi marinarii ne reprezintă cu onoare în orice port”, reprezintă poate chintesenţa activităţilor desfăşurate de marinarii români prezenţi la Odessa.

Au fost patru echipaje româneşti la Odessa, trei din Forțele Navale și unul cel al diplomaților români, care au lucrat împreună. “Onoare şi patrie”, mesajul scris pe navele militare românești, reprezintă de fapt motto-ul care le ghidează activitatea de fiecare zi marinarilor şi reprezentanţilor diplomatici ai României.

Corespondență transmisă de cpt.cdor. Mihai Egorov

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...