Menu
Statul Major al Forțelor Navale
5 iulie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

S-a încheiat prima etapa pe mare la exercițiul „Sea Breeze 19”

Joi, 4 iulie, s-a încheiat prima etapă din cadrul exercițiului „Sea Breeze 19”.  După ceremonia de deschidere a exercițiului desfășurată luni, 1 iulie, navele au părăsit portul Odessa si au acționat pe mare in cadrul a două grupări navale. Timp de trei zile, pe o mare care nu a fost întotdeauna foarte "prietenoasă", s-au desfășurat exerciții de comunicații, de respingere a  atacurilor ambarcațiunilor ușoare și aviației, exerciții de interdicție maritimă, sau de trageri.  Nu lipsite de interes au fost exercițiile de luptă internă de la bordul navelor - lupta cu apa și focul, modul de acțiune în situația omului căzut la apa.

După cum s-a precizat și la ceremonia de deschidere, Forțele Navale Române au primit felicitări pentru buna cooperare dezvoltată cu marina ucraineană și pentru faptul că au dislocat trei nave la acest exercițiu. Scopul principal al „Sea Breeze 19” este consolidarea stabilităţii regionale în Marea Neagră, iar toate activitățile planificate au urmărit acest lucru.

În prima etapa a exercițiului „Sea Breeze 19”, acțiunile s-au desfășurat concomitent atât pe mare, cât și în aer sau poligoane terestre, la ele participând peste 3000 de militari. Forțele Navale Romane au participat cu scafandri de luptă, personal în conducerea exercițiului și cele două nave, corveta „Eustațiu Sebastian” și nava purtătoare de rachete „Lăstunul”. Începând de joi, 4 iulie, s-a alăturat participanților si gruparea navala permanentă a NATO, SNMG2, din care face parte și fregata „Regele Ferdinand.”

Etapa a doua a exercițiului care se va desfășura în perioada 5-8 iulie,  va include  diferite ateliere de lucru, ședințe de analiză a activităților desfășurate, ședințe de planificare pentru ultima etapă de pe mare din „Sea Breeze 19”, concursuri sportive, dar și participarea la activitățile desfășurate în portul Odessa, cu ocazia Zilei Marinei Ucrainene.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...