Menu
Statul Major al Forțelor Navale
10 iulie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

SEA BREEZE 19 – Misiune îndeplinită

Ceremonia de închidere a Exercițiului „Sea Breeze 19” a avut loc vineri, 12 iulie, la Odessa, prilej cu care s-au prezentat principalele concluzii. Activităţile desfăşurate pe mare, în a treia etapă a exerciţiului, s-au încheiat cu un serial de fotografiere aeriană, la care au participat nave, drone, avioane şi elicoptere din Bulgaria, Canada, Georgia, Marea Britanie, România, SUA, Turcia și Ucraina. A fost şi ultima secvenţă din exerciţiu la care a participat fregata Regele Ferdinand, după care a luat drum spre portul Varna, împreună cu navele din Gruparea navală permanentă a NATO SNMG2, pentru a participa la exerciţiul BREEZE, organizat de Forţele Navale ale Bulgariei.

Cum a fost „Sea Breeze 19” pentru marinarii români? În primul rând, a fost un exerciţiu provocator, un exerciţiu de anduranţă pentru Nava purtătoare de Rachete (NPR) Lăstunul, dacă ne gândim doar la distanţa pe care a parcurs-o până la Odessa, un exerciţiu de reamintire pentru marinarii ambarcaţi pe corveta Contraamiral Eustaţiu Sebastian a misiunilor executate în anii anteriori în această zonă, o nouă întâlnire a fregatei Regele Ferdinand cu navale grupării SNMG2, o îmbinare între procedurile NATO învăţate şi exersate atât de mult în ultimii ani, o probă de dăruire pentru marinarii români. Au fost multe activități oficiale, la care marinarii români au participat alături de reprezentanţii diplomatici ai României în Ucraina şi au primit aprecieri de la colegi din NATO.

E.S. domnul Cristian Leon Ţurcanu, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ucraina, în cadrul întâlnirii avute cu militarii români, la bordul fregatei Regele Ferdinand, a apreciat efortul Forţelor Navale Române de a trimite, în premieră, trei nave la acest exerciţiu, subliniind totodată ideea că, prin această participare, România demonstrează în mod concret sprijinul pe care îl acordă Ucrainei, atât în cadrul Parteneriatului pentru Pace, cât şi în procesul ei de dezvoltare. Prezența navelor militare românești şi a navelor NATO, în această zonă, aduce un plus de linişte regiunii, dar contribuie, de asemenea, și la pregătirea marinarilor ucraineni în a utiliza aceleaşi proceduri. Marinăria are un limbaj special, înţeles de toţi cei din domeniu, chiar dacă altfel, nu vorbesc aceeaşi limbă. Am avut ocazia să vedem asta și la manevrele de acostare ale NPR Lăstunul, executate în portul militar din Odessa, când marinarii ucraineni din grupa de manevră, înţelegeau prin semne, cum să pună parâmele.

După ceremonia de închidere a exerciţiului, echipajele Navei Purtătoare de Rachete Lăstunul şi corvetei Contraamiral Eustaţiu Sebastian, care îi va avea a bord şi pe scafandri şi pe cei doi ofiţeri români care şi-au desfăşurat activitatea în Punctul de comandă al exerciţiului şi au primit aprecieri pentru modul în care s-au implicat în derularea acestuia, vor începe pregătirea navelor pentru marşul spre casă, acolo unde vor ajunge în după amiaza zilei de sâmbătă, 13 iulie.

Şi, după ce ecourile acestui exerciţiu se vor fi stins, iar Ziua Marinei Române, sărbătoarea de suflet a marinarilor, îşi va fi consumat ultimele momente, va fi timp pentru analiza participării marinarilor români, în premieră cu trei nave, la execiţiul „Sea Breeze 19”, pentru corecţii şi lecţii învăţate.

La SEA BREEZE 19, marinarii români au demonstrat o dată în plus că au un nivel ridicat de pregătire, că pot face misiuni în cadrul unor grupări navale alături de aliaţi şi parteneri şi că pot reprezenta, cu onoare și cu cinste, Forţele Navale Române şi România. Misiune îndeplinită!

Cpt.cdor. Mihai Egorov, Ofițerul de relații publice al marșului

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...