Menu
Statul Major al Forțelor Navale
19 iulie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Forțele Navale Române, furnizor de securitate în Marea Neagră

Echipajul fregatei „Regele Ferdinand”, alcătuit din 240 de militari, a încheiat vineri, 19 iulie 2019, antrenamentele programate în cadrul Exercițiului multinațional „Breeze 19” organizat de Forțele Navale ale Bulgariei. Nava a plecat din portul Constanța la sfârșitul lunii iunie pentru a desfășura misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră, sub stindard NATO, în cadrul grupării navale SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group).

SNMG -2 este cea de-a cincea grupare navală NATO prezentă în Marea Neagră anul acesta, ca urmare a punerii în aplicare a planului de măsuri al Alianței Nord-Atlantice, pentru asigurarea securității pe flancul estic. În premieră, Forțele Navale Române au pus fregata „Regele Ferdinand” la dispoziția Alianței. Nava, în perioada iulie-decembrie 2019, face parte din pachetul de forțe NATO „gata de acțiune în cinci zile” (VHRJTF – Very High Readiness Joint Task Force), având un elicopter Puma Naval și o grupă de Forțe Navale pentru Operații Speciale ambarcate la bord. În luna iulie, fregata românească a participat la exercițiile multinaționale „Sea Breeze 19” (Ucraina) și „Breeze 19” (Bulgaria), desfășoară misiuni de supraveghere maritimă în Marea Neagră, în cadrul grupării SNMG-2, iar în luna octombrie va participa, pentru a treia dată, la Operația „Sea Guardian” din Marea Mediterană.

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM – 29) este cea de-a doua navă militară românească integrată într-o grupare navală NATO, în această lună. DM – 29 execută misiuni specifice în bazinul Mării Negre, împreună cu partenerii din Alianța Nord-Atlantică, până la sfârșitul lunii iulie.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...