Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 septembrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Intrarea Navei-școală "Mircea" în Portul Constanța

Peste 32 de mii de vizitatori și multe premiere la bordul navei-școală „Mircea”

Luni, 23 septembrie, nava-școală „Mircea”, și-a încheiat marșul de instrucție pe Dunăre, organizat cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române, iar comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei a raportat „misiune îndeplinită”!

După escala din Brăila, acolo unde s-a atins recordul de vizitatori din acest marș și aproximativ 20000 de oameni, au urcat la bordul velierului, nava a navigat în aval, ajungând în seara zilei de sâmbătă, 21 septembrie,  la Sulina, pentru o escală de o zi.

Chiar dacă nu a fost acel flux de vizitatori de la Galați și mai ales Brăila, mare parte dintre locuitorii orașului de la gura de vărsare a Dunării, precum și numeroșii turiști aflați în zonă, au urcat la bordul NS „Mircea”. De fapt, puțini sunt cei care s-au aflat în ultima săptămână pe Brațul Sulina și apoi pe Dunăre până la Brăila, sau în porturile de escală – Tulcea, Galați, Brăila, Sulina – care nu au măcar o fotografie sau un „selfie” cu nava-școală „Mircea”.

Velierul românesc, a avut în acest marș la bord, studenţi ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” şi, în premieră, de la reînfiinţare, elevi ai Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza”. La Sulina, aceștia au avut oportunitatea să viziteze principalele puncte de atracție ale orașului cosmopolit, de la începutul secolului XX, atunci când orașul era în plină dezvoltare. Astfel, au văzut Farul vechi – Farul Comisiei Europene a Dunării -, Palatul Comisiei Europene a Dunării dar și Farul nou, de pe malul drept al Dunării, chiar înainte de vărsarea în mare, aflat în administrarea Direcției Hidrografice Maritime. Ajutați de profesorul de istorie de la Liceul „Jean Bart”, cadeții au navigat printre scrierile lui Jean Bart și printre poveștile personajelor din Cimitirul Cosmopolit, acolo unde au aflat povești despre prinți și prințese, despre pirați, dar și despre eroii marinari căzuți la datorie.

Duminică, 22 septembrie, la ora 16.00, nava-școală „Mircea” a salutat cu sirena portul Sulina, și-a luat „la revedere” de la Dunăre și a început navigația pe mare, spre portul Constanța.

Aventura navei-școală „Mircea” pe Dunăre a fost una reușită. Patru porturi de escală, oficialitățile publice locale prezente în porturi, peste 32.000 de vizitatori și o experiență inedită pentru cadeții aflați la bord.

A fost încă o filă de istorie scrisă de legendarul velier românesc, un salut respectuos porturilor dunărene și o inițiativă de continuat pe viitor.

Text: Mihai Egorov

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...