Menu
Statul Major al Forțelor Navale
8 octombrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Activităţi în Portul Nara din Turcia

Etapa a doua a exerciţiului NUSRET 19 şi-a consumat astăzi, 8 octombrie, ultimele secvenţe care au constat în instruirea prin simulare şi stabilirea detaliilor pentru etapa de pe mare. La această oră, nava se pregăteşte pentru manevra de plecare de la cheu şi deplasarea spre Golful Saros, acolo unde se va desfăşura următoarea etapă a exerciţiului.

În perioada 6-7 octombrie, au avut loc şedinţele de instruire şi coordonare pe diferite domenii de activitate, la care au participat şi ofiţerii de pe NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”. S-au prezentat activităţile planificate pentru etapa pe mare şi s-au stabilit proceduri de lucru comune pentru eficientizarea activităţilor ce urmează a fi desfăşurate.

Luni, 7 octombrie, la primele ore ale dimineţii, cei 12 scafandri EOD, sub comanda căpitan-comandorului Mihai Iordache, şi-au debarcat materialele şi echipamentele, inclusiv AUV-ul, le-au urcat în camion şi au plecat spre tabăra de la Mecidiye. Acolo, scafandrii români se vor antrena, alături de colegii din Belgia, SUA şi Turcia, şi vor lucra apoi împreună în Golful Saros pentru descoperirea şi neutralizarea minelor.

NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” se află acostată la dana de realimentare cu combustibil din Portul Nara, având în bordul babord trei vânătoare de mine turceşti. Celelalte nave participante la exerciţiu se află în Portul militar Nara, cu excepţia TCG „Bayraktar” (L-402), care se află la ancoră, străjuind maiestuos Dardanelele din dreptul portului militar.

Printre şedinţele de coordonare, lucrările de întreţinere a tehnicii şi activităţile de refacere a capacităţii de luptă în Portul Canakkale – călcând pe urmele istoriei de la Troia, Kilitbahir sau Canakkale -, echipajul navei a fost angrenat şi în activităţi sportive, meciul de fotbal cu o selecţionată a navelor turceşti participante la exerciţiu, suscitând un real interes.

Chiar dacă nu a fost ziua românilor la fotbal, membrii echipajului NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” sunt hotărâţi să îşi ia revanşa la fotbal şi, mai ales, să le demonstreze colegilor din alianţă, care participă la NUSRET 19, că au un nivel bun de instruire, că pot descoperi mine marine (marea provocare a exerciţiului) şi pot demonstra că Forţele Navale Române au un sistem bun de pregătire, perfect compatibil cu al aliaţilor din NATO.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...