Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 octombrie 2019
Telefon: 0744 359 518

Sosirea NMH „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” de la exercițiul multinațional NUSRET 19

Nava militară hidrografică NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu a revenit în țară marți, 22 octombrie, după trei săptămâni de participare la exercițiul multinațional NUSRET 19, organizat de Forțele Navale ale Turciei în Portul Nara/Canakkale şi în Golful Saros.

Obiectivul principal al exercițiului a fost acela de a dezvolta nivelul de interoperabilitate dintre forțele specializate în lupta împotriva amenințărilor subacvatice din Italia, Grecia, România, Spania, SUA și Turcia. La NUSRET 19, cel mai mare exerciţiu naval de luptă împotriva minelor organizat de Forţele Navale Turce în acest an, au participat 5 vânătoare de mine şi nave logistice din gruparea navală NATO SNMCMG-2, o navă hidrografică – „NMH Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu” -, 11 nave din Turcia, avioane şi elicoptere, 4 detaşamente EOD – printre care s-a aflat şi cel românesc, care a avut şi un AUV -, 67 de observatori din 5 state şi 5 ofiţeri de stat major printre care s-au regăsit şi 2 ofiţeri români.Exerciţiul a avut mai multe etape, cele de pe mare fiind axate pe misiuni de căutare, identificare şi recuperarea minelor. Navale au fost împărţite în două Task grupuri care au acţionat în Golful Saros.

Pentru NMH Alexandru Cătuneanu a fost a treia participare la un exerciţiu multinaţionale de luptă contra minelor, după NUSRET 18, desfăşurat la Izmir şi ARIADNE 19, desfăşurat în Insula Creta. Nava românească a fost de asemenea singura platformă navală participantă la NUSRET, specializată în cercetarea hidrografică subacvatică și în realizarea suportului informațional integrat, necesare ducerii luptei împotriva minelor marine.

La sosire, echipajul navei a fost felicitat de comandantul Flotei, contraamiralul de flotilă Mihai Panait, precum și  de către comandantul Centrului 39 Scafandri, comandorul Bogdan Dumitrescu și de comandantul Direcției Hidrografice Maritime, comandorul Nicolae Vatu, pentru modul cum și-a îndeplinit misiunea.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...