Menu
Statul Major al Forțelor Navale
23 octombrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Primele mile marine în Operația NATO „Sea Guardian 19”

Fregata „Regele Ferdinand” a acostat în dimineața zilei de luni, 21 octombrie, în baza militară din Aksaz, Turcia, după ce a plecat vineri, 18 octombrie, din Portul Militar Constanța, pentru a participa la Operația NATO „Sea Guardian 19”. Zecile de ore de navigație în Marea Neagră, strâmtorile Bosfor și Dardanele, Marea Egee și Marea Marmara au fost executate „fără probleme” - conform raportului militar -, fapt ce a consolidat sentimentul de încredere în rândul echipajului. Datorită experienței și instruirii constante, cei 240 de militari români au funcționat precum un întreg, iar fiecare dintre aceștia a reprezentat una dintre rotițele care au permis fregatei „să indice ora exactă” indiferent de moment sau situație.

Misiunea noastră, a echipajului, a început cu mult timp înaintea plecării de acasă. Am conturat primele obiective și gânduri poate chiar înainte de a fi stabilite activitățile operației și exercițiului la care participăm în această perioadă, în Marea Mediterană. Am pregătit în detaliu fiecare aspect al acestei misiuni, totul pentru a ne permite mai târziu să nu întâmpinăm probleme care ar fi putut să ne îngreuneze într-un fel sau altul programul de la bord și în porturile în care nava va acosta.

Ziua de vineri a fost pentru noi, precum și pentru cei dragi nouă, împlinirea tuturor emoțiilor simțite înainte de plecarea de la cheul la care ne vom întoarce să raportăm îndeplinirea misiunii și să-i îmbrățișăm pe „ai noștri”. Mândria de a fi român și de a reprezenta forțele navale ne-a așezat pe chip acele zâmbete de care aveam nevoie, pentru a transmite mesajul că totul va fi în regulă și că servim Patria cu pasiune și devotament. Salutați și încurajați de reprezentanții conducerii Marinei Militare Române, am lăsat celelalte nave militare românești în urma siajului nostru și ne-am concentrat pe îndeplinirea rolurilor noastre. Am plecat spre primul port în care urma să facem escală și am încheiat ziua cu ultimele verificări ale tehnicii de la bord.

A doua zi de misiune a fost cea în care fregata „Regele Ferdinand” a tranzitat, în ciuda unor condiții meteorologice mai puțin prietenoase, strâmtorile Bosfor și Dardanele. Chiar și așa, ceața nu a reprezentat un impediment, iar vremea ne-a permis să admirăm anumite locuri reprezentative pentru Bosfor. În același timp, la bordul navei a fost începută seria exercițiilor de vitalitate și a antrenamentelor privind stările de pregătire pentru luptă.

Prima duminică petrecută de noi, la această misiune, a început cu o slujbă religioasă de sfințire a navei și de pomenire a camarazilor pe care i-am pierdut. Chiar dacă duminica este considerată zi de odihnă, misiunea a continuat cu îndeplinirea tuturor activităților specifice unui cart executat într-o operație NATO, precum și cu stabilirea ultimelor detalii pentru intrarea în Portul Militar Aksaz.

 

Cu cele mai bune sentimente,
de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”,
sublocotenent Alexandru Turturică

Foto: Daniel-Andrei Pap și Alexandru Turturică

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...