Menu
Statul Major al Forțelor Navale
14 iulie 2020
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exerciții complexe în portul bulgar Burgas

La mai puțin de 24 de ore de la ralierea la gruparea navală permanentă NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu” a efectuat o escală, în Portul Burgas din Bulgaria. Alături de nava militară românească, au acostat și celelalte nave care fac parte din grupare, precum și pachetul de forțe al grupării navale NATO SNMG-2, din care face parte și fregata „Regina Maria”. În același port, a sosit și nava purtătoare de rachete „Zborul”, iar toate cele trei nave militare ale Forțelor Navale Române participă, în perioada 10-18 iulie, la Exercițiul multinațional „Breeze 20”, organizat de Forțele Navale ale Bulgariei.

Pe durata staționării în portul bulgar, echipajul dragorului maritim cu număr de bordaj 25 a executat o serie de exerciții preliminare, în vederea pregătirii activităților care se vor desfășura în cooperare cu navele partenere. Vitalitatea navei a reprezentat, ca întotdeauna, un aspect important pentru marinarii militari români, fapt pentru care au inițiat constant simulări ale unor accidente cu gaură de apă și de tipul incendiilor în diferite compartimente. Complexitatea acestora a fost dezvoltată prin derularea unor scenarii ce prezentau multiple victime din rândul echipajului. Echipa medicală devenea, astfel, un factor important în gestionarea imediată a afecțiunilor fizice, prin acordarea de urgență a primului ajutor și transportarea pacientului într-un loc ferit de pericole. Exercițiile s-au desfășurat sub îndrumarea comenzii navei și sub observarea unei echipe de la Centrul de Instruire, Simulare și Evaluare, aflată la bord pe durata Exercițiului multinațional „Breeze 20”.

Echipa de comandă a dragorului maritim a participat, pe timpul escalei, la o serie de ședințe de planificare pentru activitățile comune de instruire pe mare și misiunile grupării navale NATO SNMCMG-2.

Având în vederea situația epidemilogică actuală, medicul și sanitarul ambarcați pe timpul misiunii au datoria de a se îngriji permanent de starea de sănătate a celorlalți 70 de militari români, cărora le este măsurată temperatura de cel puțin două ori pe zi și care sunt verificați pentru asigurarea faptului că nu prezintă simptome specifice infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Mesajul acestei prime corespondențe reflectă faptul că instrucția are loc în mod continuu, iar perioada următoare, în care nava militară va executa misiuni NATO în estul și sudul Mării Negre, va fi una cu numeroase responsabilități și provocări pentru echipaj. Avem certitudinea că fiecare dintre cei prezenți la bord își va îndeplini sarcinile la cel mai înalt nivel de concentrare și profesionalism și va contribui la eforturile depuse, de-a lungul timpului, în scopul consolidării statutului Forțelor Navale Române de furnizor de securitate și stabilitate în zona extinsă a bazinului pontic.

Corespondență transmisă de sublocotenent Alexandru Turturică, ofițerul de relații publice de la bordul dragorului maritim „Locotenent Lupu Dinescu”

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...