Menu
Statul Major al Forțelor Navale
2 noiembrie 2020
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Fregata „Regina Maria”, la Exercițiul multinațional „Mavi Balina 20”

Marea Mediterană, Portul Aksaz, Turcia
02 noiembrie 2020
Corespondență primită de la bordul fregatei „Regina Maria”

 

Fregata „Regina Maria” a făcut o escală, în perioada 30 octombrie – 02 noiembrie,  în portul turcesc Aksaz, pentru refacerea capacității de luptă. Echipa tehnică a serviciului „Aviație” de la bordul navei a avut răgaz pentru a efectua câteva lucrări de întreținere la elicopterul Puma Naval ambarcat, iar scafandrii fregatei au executat controlul operei vii (partea imersă) a navei.

Decolarea în siguranță a elicopterului Puma Naval de la bordul fregatei pare doar o manevră de rutină, dar în spatele acesteia se află însă sute de antrenamente intense, care nu pot avea loc fără o verificare minuțioasă prealabilă a tuturor echipamentelor păsării de oțel, executate ca după un ritual solemn de specialiștii din echipa tehnică.

Considerat a fi ochii din cer ai fregatei, elicopterul depinde de navă, în aceeași măsură în care și nava depinde de aeronavă, cele două formând un binom dinamic. În aer, aeronava execută cercetarea, observarea, transmiterea situației tactice la navă, precum și supravegherea maritimă, acestea fiind doar o parte a misiunilor pe care elicopterul Puma Naval le poate executa. Datele obținute pe timpul zborului de cercetare sunt transmise prin conexiunea de date către navă și către fregata spaniolă Álvaro de Bazán, nava comandant a grupării permanente a NATO SNMG-2, din care face parte „Regina Maria”, obținându-se astfel imaginea maritimă recunoscută din zona de operații, necesară cunoașterii situației maritime. 

„În cabina elicopterului tot timpul se simte concentrarea pe care o avem în timpul zborului. Indiferent de numărul de ore de zbor pe care îl avem fiecare, nicio misiune nu seamănă cu alta, de aceea tratăm fiecare activitate de zbor cu același profesionalism și siguranță”, a spus căpitan-comandorul Bogdan Curcă, în timp ce pregătea planul de zbor pentru misiunea următoare.

Luni, 2 noiembrie, fregata „Regina Maria” a ieșit din portul Aksaz și va participa la Exercițiul „Mavi Balina 20”, condus de Turcia, cel mai mare exercițiu multinațional de luptă împotriva submarinelor, din estul Mediteranei. Exercițiul are planificate trei faze: prima, în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie, constituirea forței, în baza navală turcească din Aksaz; cea de-a doua fază, pe mare, în perioada 2-9 noiembrie, care cuprinde antrenamente specifice, conform unui scenariu realizat de Forțele Navale Turce; iar ultima parte, la data de 10 noiembrie, vizează analizarea acțiunilor desfășurate pe mare, aspecte care vor fi dezbătute în sistem de videoteleconferință, din cauza restricțiilor impuse de măsurile de prevenire a infectării echipajelor navelor participante cu noul coronavirus.

La Exercițiul multinațional „Mavi Balina 20” participă nave de luptă din Bulgaria, Italia, Pakistan, România, Spania, SUA și Turcia, iar obiectivele acestuia urmăresc dezvoltarea antrenamentelor operaționale ale echipajelor, în condiții cât mai apropiate de situațiile reale, precum și întărirea cooperării între forțele navale participante.

Pentru a încheia corespondența din portul Aksaz într-o notă caldă, vă mai spun că azi avem un sărbătorit la bord. Cu ocazia aniversării vârstei de 24 de ani, echipajul fregatei „Regina Maria” îi urează fruntașului Laurențiu Voicu multă sănătate, putere de muncă și împlinirea tuturor dorințelor. Laurențiu este militar din anul 2015, iar din anul 2016 face parte din echipajul fregatei „Regina Maria”, cu care a participat la toate misiunile navei. La mulți ani, Laurențiu!

Transmite MM pr. Mihai Toader,
responsabil cu activitatea de informare și relații publice

 

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...