Menu
Statul Major al Forțelor Navale
7 noiembrie 2019
Comunicat nr. 126
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regele Ferdinand”, peste 2.500 de mile marine parcurse și peste 100 de nave și ambarcațiuni monitorizate în estul Mediteranei

Marinarii militari români, ambarcați la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, au participat, în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie, la Operația NATO „Sea Guardian 19”, care s-a desfășurat în bazinul estic al Mării Mediterane. Misiunea a cuprins trei escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt) și Haifa (Israel), În timpul celor trei vizite portuare pentru refacerea capacității de luptă și a moralului echipajului, au avut loc activități diplomatice și de reprezentare a României, precum și ședințe de lucru cu partenerii greci și bulgari din gruparea navală din care a făcut parte fregata românească, pentru coordonarea acțiunilor de pe mare.

Pe durata întregii misiuni, fregata „Regele Ferdinand” a parcurs 2.500 de mile marine (peste 4600 km), a monitorizat peste 100 de ambarcațiuni civile, pentru unele dintre acestea fiind necesară intervenția grupei de inspecție și control, alcătuită din militari de la Forțele Navale pentru Operații Speciale. Elicopterul IAR 330 Puma Naval a sprijin monitorizarea traficului maritim, prin executarea a zeci de ore de zbor, atât pe timp de zi, cât și de noapte.

Alături de fregata „Regele Ferdinand”, din gruparea navală a Operației NATO „Sea Guardian” au făcut parte fregatele HS Navarinon (Grecia) și BGS Verni (Bulgaria), iar misiunea principală a fost aceea de a furniza securitatea maritimă în estul Mării Mediterane, consolidând postura de descurajare a amenințărilor, pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice.

Participarea Forțelor Navale Române la o operație NATO în Marea Mediterană, pentru al treilea an consecutiv, demonstrează faptul că suntem uniţi de aceleaşi valori democratice împărtăşite de toţi membrii Alianţei Nord Atlantice şi formăm o comunitate puternică, aptă să răspundă tuturor ameninţărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de provenienţă.

****

Corespondențe despre activitățile din Israel

Luni, 4 noiembrie, portul Haifa:

Fregata „Regele Ferdinand” a fost întâmpinată luni, 4 noiembrie, de Consulul General al României la Haifa, domnul Ion Mihai, de atașatul militar al României în Israel, colonelul Cătălin Gâscă și de reprezentatul Patriarhiei Române la Ierusalim, Cuviosul Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie. Cele trei oficialități române au vizitat nava și și-au exprimat aprecierea pentru munca pe care o depune echipajul fregatei și pentru modul în care acesta reprezintă România în timpul misiunilor internaționale.

Tot în prima zi a escalei în portul Haifa, viceamiralul Keith Blount, comandantul Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM), a participat la ședința de analiză a misiunilor executate de cele trei fregate din gruparea navală NATO („Regele Ferdinand”, HS „Navarinon” (Grecia) și BGS „Verni” (Bulgaria). Viceamiralul Blount a apreciat profesionalismul dovedit de cele trei echipaje și a subliniat prezența militarilor din Forțele Navale Române, pentru al treilea an consecutiv, la Operația „Sea Guardian”.

Marți, 5 noiembrie:

Comunitatea românească din Israel la bordul fregatei „Regele Ferdinand”

Escala fregatei „Regele Ferdinand” în Portul Haifa a prilejuit organizarea unei zi a porților deschise pentru românii stabiliți în Israel. Marinarii militari au primit marți, 5 noiembrie, peste 100 de români, la bordul navei, cu care au discutat despre România, despre tainele meseriei de marinar și despre instituțiile de învățământ militar de marină. Vizitatorii au fost impresionați de expoziția de pictură cu tematică marină și s-au bucurat de cadourile simbolice primite din partea elevilor și studenților din Forțele Navale Române.

Evenimentul a fost organizat de Statul Major al Forțelor Navale, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni. Consulul General al României la Haifa, domnul Ion Mihai, a susținut demersul inedit al echipajului fregatei și a luat parte la vizita reprezentanților comunității românești din Israel.

Pelerinajul marinarilor militari români în Țara Sfântă

Ultima zi a Operației NATO „Sea Guardian 19” s-a încheiat cu aceiași direcție a gândurilor de la început de misiune, către Dumnezeu. Delegația fregatei „Regele Ferdinad”, condusă de comandorul Marian Ioan, a efectuat marți, 5 noiembrie, o vizită oficială la Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim, unde a fost primită, cu căldură și dragoste frățească, de către Prea Cuviosul Arhimandrit Teofil Anăstăsoaie.

După această vizită, delegația navei, din care a făcut parte și preotul misiunii, Nicolae Argatu, a fost primită de către Preafericitul Părinte Patriarh Teofil al III-lea, la sediul Patriarhiei Ierusalimului, care a spus că se va ruga pentru echipajul fregatei și pentru ca „misiunea să fie împresurată cu binecuvântări și mult ajutor de la Dumnezeu”. După întâlnirea oficială cu Patriarhul Ierusalimului, militarii români s-au alăturat pelerinilor și au mers în locurile sfinte, rugându-se pentru sănătate, liniște, pace și împliniri sufletești, atât personale, cât și pentru cei dragi. 

Evenimente

BackShare: