Menu
Statul Major al Forțelor Navale
22 octombrie 2021
Comunicat nr. 119
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Fregata „Regina Maria”, a treia participare la misiunile unei grupări navale NATO, în acest an

Forțele Navale Române contribuie la îndeplinirea angajamentelor asumate de țara noastră față de partenerii din Alianța Nord-Atlantică, prin integrarea fregatei „Regina Maria” în gruparea navală permanentă a NATO SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group 2), care va desfășura misiuni de asigurare a securității aliate, în Marea Mediterana, în perioada 27 octombrie - 30 noiembrie.

Nava militară românească are la bord un echipaj alcătuit din 240 de militari, un elicopter IAR Puma Naval și un detașament de scafandri de luptă de incursiune la bord. Fregata va pleca sâmbătă, 23 octombrie, din portul militar Constanța spre Mediterana, pentru a se intra în gruparea SNMG-2 și pentru a executa misiuni de supraveghere a traficului naval și de descurajare a unor potențiale amenințări asupra statelor Alianței din bazinul mediteranean. Totodată, fregata „Regina Maria” va participa și la exercițiile multinaționale „Dogu Akdeniz 21”, organizat de Forțele Navale ale Turciei, și „NIRIIS 21”, condus de Forțele Navale ale Greciei.

Fregata „Regina Maria” face parte din pachetul de forțe pus la dispoziția NATO de Armata României. Anul acesta nava se află la cea de-a treia integrare în gruparea navală NATO SNMG-2, iar în luna septembrie a deținut comanda grupării navale a Operației NATO „Sea Guardian”.

Descurajarea și apărarea colectivă constituie nucleul central al Alianței Nord-Atlantice, susținut de Articolul 5 al Tratatului de la Washington și de o legătură transatlantică durabilă. Forțele Navale Române contribuie la susținerea unei abordări aliate de tip 360 de grade, privind apărarea colectivă, gestionarea crizelor și securitatea prin cooperare, fiind în măsură să furnizeze Alianței personal specializat și capabilități necesare pentru creșterea rezilienței și a capacității NATO de răspuns la orice tip de amenințare.

Evenimente

BackShare: