Menu
Statul Major al Forțelor Navale
26 octombrie 2021
Comunicat nr. 121
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

„Noble Blueprint 21”, consolidarea elementelor de apărare colectivă pe flancul estic al NATO

Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia (Allied Joint Force Command – JFC Naples) organizează, în perioada 26-28 octombrie 2021, Exercițiul „Noble Blueprint 21”, în România, ca parte a programului de exerciții și antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO.

Obiectivul principal al Exercițiului „Noble Blueprint 21” este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

 „Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție.

La activitățile planificate în România, în perioada 26-28 octombrie, participă conducătorii unor structuri militare centrale ale NATO, precum și conducători ai unor structuri militare din România și Bulgaria. Exercițiul „Noble Blueprint 21”, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA), se va încheia la Constanța, pentru a sublinia importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată. NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.

****

Joi, 28 octombrie 2021, orele 12.30-12.45, amiralul Robert P. Burke, comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, împreună cu generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful statului Major al Apărării, vor susține o declarație de presă comună, la Terminalul Pasagere, din Portul Constanța, în prezența oficialilor militari și civili din România, Bulgaria și din structurile NATO.

Jurnaliștii interesați să asiste la activitate sunt rugați să transmită solicitarea de acreditare pe adresa de e-mail contact@navy.ro, până miercuri, 27 octombrie, ora 12.00. Accesul la Terminalul Pasagere se face cu respectarea măsurilor de protecție și de prevenire a infectării cu virusul SARS CoV-2 și cu certificat verde electronic (UE).

 

Evenimente

BackShare: