Menu
  Index


Viceamiral Dorin Dănilă (2006-2010)



Fiul Mariei și al căpitan-comandorului de aviație Nicolae Dănilă, viceamiralul Dorin Dănilă s-a născut pe 29 iunie 1953, la Brașov.
După perioade mai scurte sau mai lungi, trăite aproape de aerodromurile militare din Ploiești și București, în anul 1958 tatăl este numit lector la Catedra de Radio a Școlii Militare de Maiștri de Aviație "Traian Vuia" din Mediaș.
După absolvirea claselor primare la Școala generală nr. 1 din Mediaș - învățător doamna Calcatinge, respectiv a cursurilor giumnaziale în cadrul Liceului nr. 1 "Stephan Ludwig Roth" din același burg transilvănean, a urmat clasa a IX-a liceală în cadrul aceleiași instituții de învățământ. Dorința de a călători pe mare îi este trezită în clasa a-II-a de lectura cărții lui Jules Verne "Doi ani de vacanță", după cum a afirmat în mai multe rânduri și-l va face să se îndrăgostească pentru totdeauna de mare și oamenii ei.
Orașul transilvan devine pentru viitorul viceamiral locul trăirilor de neuitat ale copilăriei și a unei părți din adolescență, care-i vor marca personalitatea. Calmul, rigurozitatea, ambiția, tenacitatea, seriozitatea și patriotismul ardelenilor se vor imprima adânc în felul său de a fi. Vacanțele de vară trăite în apropierea Cetății Neamțului, pe locurile de baștină ale părinților, descendența germană pe linie maternă (stră-stră-bunicul, arhitectul Johan Brandel, cel care a restaurat Palatul de la Ruginoasa, construit biserici și mănăstiri în județul Neamț) vor trezi în sufletul copilului și adolescentului dragostea de frumos, visările călătorilor plecați pe întinsurile de apă dar, mai ales, dragostea pentru oameni și locurile mirifice ale României.
Preocupat de studiul știintelor exacte, se evidențiază în cadrul olimpiadelor de matematică pe plan local și județean, la care participă între anii 1966-1972. Are șansa să studieze matematica, fizica și chimia cu profesori deosebiți, printe care profesorii Eva Sireteanu (fiica părintelui rachetei cu trepte și zborurilor spațiale, Hermann Oberth) Teodora Barna,Vlădescu, Langa, cărora le păstrează o vie recunoștință. Își amintește cu drag și de cei de la care a învățat să aprecieze științele umaniste: Ileana Rîpaș, Florina Capșa, Elena Jimon, Elena Vlăduțiu, Daniel Cosmescu.
Este preocupat de practicarea disciplinelor sportive atât de vară cât și de iarnă, cu rezultate meritorii, pe plan local și judetean în atletismul de semifond și fond în cadrul "Crosului tineretului" și competițiilor școlare. Pasiunea pentru sport o va impune mai târziu și subordonaților săi, fiind un susținător al educației prin sport atât pentru marinari ca indivizi cât și ca echipă, sub devizele latine "Citius, Altius, Fortius" și "Mens sana in corpore sano"
În anul 1970 s-a transferat în clasa a X-a la Liceul Militar "Dimitrie Cantemir" Breaza, pe care l-a absolvit în anul 1972. În această etapă a devenirii viitorului ofițer de marină s-a bucurat de un colectiv deosebit de colegi, cu care a reușit să treacă mai ușor peste rigoarea vieții de militar la o vârstă când frământările și revoltele interioare specifice adolescenței nu puteau să nu izbucnească, uneori cu urmări și în plan disciplinar. Dirigintele clasei, profesorul de fizică Dorin Niță, profesorii Ștefan Marinescu, Claudia Giumanca, Viorica Dumitru, Iulian Soiu, maiorul Florea Niță, locotenentul Mihai Floca și alții cu mult tact și răbdare au contribuit la atenuarea impactului regimului militar asupra tinerilor ce-și aleseseră să urmeze cariera militară.
În perioada 1972-1976 a urmat cursurile Facultății de Navigație-Secția Militară a Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân" din Constanța, pe care a absolvit-o al doilea în promoție. A fost ajutat în a-și realiza visul de a ajunge ofițer de marină militară de comandanți și profesori de excepție, pe care și-i amintește cu plăcere: viceamiralul ing. Ilie Ștefan, comandantul de cursă lungă Constantin-Bibi Costăchescu (comandantul submarinului "Delfinul" în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial), contraamiralul de flotilă în retragere Petre Zanfir (veteran de război și comandant al navei-școală "Mircea" în 1966 în Golful Biscaia, pe timpul deplasării pentru reparații în Șantierul Naval "Blohm und Voss" din Hamburg), comandorul Bălăbănescu, comandorul Ciobanu, contraamiralul de flotilă în retragere Eugen Ispas, comandorul Spălățelu și mulți alții care l-au învățat tainele marinăriei, secretele vieții pe mare trăită între apă și cer ,dragostea de patrie și valorile ei și, nu în ultimul rând, i-au insuflat spiritul de învingător.
În calitate de cadet, a efectuat practica la bordul navelor militare și a navei-școală "Mircea", cu care a participat la voiajul de instrucție din 1974 în estul Mării Mediterane, cu escale în porturile Alexandria și Beirut.
Pasiunea pentru sport nu este abandonată. Participă la concursurile atletice locale și spartachiadele militare de vară între școlile militare la Sibiu trei ani la rând. Este declarat campion militar cu echipa, la patrula militară în 1974, 1976, cu ștafeta 4x400 metri 1975 și se clasează la individual pe locul III, la 800 metri în 1974; 1975 și la 1500 metri în 1975.
Avansat locotenent la 23 august 1976, și-a început cariera militară în cadrul Divizionului 50 Vânătoare de Submarine Mangalia, în funcțiile de comandant Unitate de Luptă Observare, Transmisiuni și Radiotehnică pe vânătorul de submarine 2 (1976-1978), specialist cu Transmisiunile și Observarea Radiotehnică (1978-1980), respectiv comandant al vânătorului de submarine 1 (1980-1981). În aceasta perioadă, preocupat de tot ce însemna lupta cu submarinul, acest inamic deosebit de surprinzător și periculos, participă la marea majoritate a exercițiilor de căutare reală a submarinelor desfășurate în Marea Neagră, atât ca ofițer de stat major cu transmisiunile, cu navigația dar și în calitate de comandant de navă.
Participă la competițiile sportive militare și devine în anul 1977 campion pe Marina Militară la înot la 100 metri spate.
Urmare a aprecierilor și a rezultatelor remarcabile obținute în pregătire, în anul 1979 a fost înaintat la gradul de locotenent-major la excepțional. În același an a abolvit primul cursul de specialiști cu transmisiunile în cadrul Centrului de Instrucție al Marinei Militare Mangalia.
În perioada 1981-1983 a urmat cursurile Facultății de Comandă și Stat Major- Secția Marină din cadrul Academiei Militare București.
După absolvirea acestei prestigioase instituții militare de învățământ a Armatei României, a fost repartizat ca șef de stat-major și prim-locțiitor al comandantului Divizionului 174 Dragoare de Radă Tulcea din Brigada 27 Fluvial-Maritimă, unitate de nave care în perioada iulie 1986-februrie 1990 a fost redislocată în garnizoana Sulina.
În anul 1984 a fost avansat la gradul de căpitan-locotenent.
În anul 1987 a urmat Cursul postacademic de marină în cadrul Academiei Militare din București.
În perioada octombrie 1989-februarie 1990 a îndeplinit funcția de ofițer 2 în Biroul Operații din statul major al Diviziei 42 Maritime Mangalia iar între 1990-1994 a fost șef de stat-major al Divizionului 50 Vânătoare de Submarine.
În anul 1990 a fost înaintat la gradul de căpitan de rangul 3 iar în anul 1993 la gradul de căpitan-comandor, la excepțional, pentru a doua oară în carieră.
În perioada 1994-1999 a îndeplinit funcția de comandant al Divizionului 50 Corvete, ulterior Fregate, din Mangalia, unitatea unde fusese repartizat ca locotenent la terminarea Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân".
La 31 iulie 1997 a fost avansat la gradul de comandor.
În acest timp a urmat Cursul de Drept umanitar internațional (1995) și Cursul de limba franceză (1998).
În perioada 1999-2000 a fost șef de stat major al Brigăzii 56 Nave Antisubmarin iar între 2000-2001 locțiitor al comandantului Flotilei 2 Maritime.
În anul 2001 a urmat Cursul de comunicare și relații publice pentru comandanți de mari unități.
În perioada 1999-2002 a fost numit comandant al marșurilor fregatelor participante la misiunile organizate în Marea Neagră în cadrul "Parteneriatului pentru Pace" 1996; 2001, respectiv "Cooperative Partner" (Ucraina 2000; Georgia 2001), "Sea Breeze" (Ucraina 1998) și "Black Sea Partnership" (Turcia 1996; 2000; 2003).
În perioada iulie 2001-februarie 2002 a îndeplinit funcția de șef al Secției Doctrină și Regulamente (Învățământ) în Statul Major al Forțelor Navale.
Între 14 februarie 2002-6 decembrie 2005 a fost comandantul Centrului 39 Scafandri Constanța.
În anul 2004 a absolvit Cursul postuniversitar de conducere strategică în cadrul Colegiului de Război, la Universitatea Națională de Apărare din București.
În perioada decembrie 2005-mai 2006 a îndeplinit funcția de comandant al Bazei Maritime Constanța.
Între 1 iunie-3 noiembrie 2006 a fost comandantul Comandamentului Flotei iar în perioada 3 noiembrie 2006-30 iunie 2010 șeful Statului Major al Forțelor Navale București.
Prin Decretul Prezidențial nr. 1237 din 3 noiembrie 2006 a fost înaintat în gradul de contraamiral de flotilă.
Printre realizările mandatului său se numără participarea unor fregate, corvete, dragoare maritime și militari din cadrul Forțelor Navale Române la exerciții internaționale NATO și regionale, precum "TURKISH MINEX", "DOGU AKDENIZ", "MCM LIVEX ANDROMEDA", "BLACKSEAFOR", "BLACKSEA PARTNERSHIP", "NOBLE MIDAS", "NUSRET", "MCM POSEIDON", "BREEZE/CERTEX", "EURASIA PARTNERSHIP CAPSTONE" și operația "ACTIVE ENDEAVOUR" din Marea Mediterană, Forțele Navale Române reușind să-și îndeplinească angajamentele asumate în cadrul NATO și al inițiativelor regionale la Marea Neagră. În perioada feb. 2008 - feb. 2009 Batalionul 307 Infanterie Marină a participat în cadrul detașamentelor RoFND XVI și XVII în compunerea Grupului de Luptă Multinațional de Vest al misiunii conduse de NATO în Kosovo - KAFOR. În același trend ascendent se înscrie efectuarea de către nava-școală "Mircea" a unor marșuri de instrucție în Marea Neagră, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic (9 iunie-10 august 2007, în Marea Mediterană și participarea la competiția nautică "Tall Ships Races 2007 Mediterranea"; 26 mai-18 septembrie 2008, 115 zile în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic, Marea Nordului și Marea Baltică, cu 10 escale în porturile Cagliari, Malaga, Rouen, Brest, Rotterdam, Copenhaga, Rostock, Fowey, Lisabona și Valletta și participarea la trei festivaluri maritime - "L’Armada de Rouen 2008", "La Fete du Brest" și "Hanse Sail Rostock 2008"; 12 aprilie-25 august 2009, în Marea Egee, Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, cu escale în porturile Catania, Cadiz, Tenerife, Hamilton, Charleston, Boston, Ponta Delgada și Melilla și participarea la competiția nautică "Tall Ships Atlantic Challenge 2009" și 30 mai-24 iunie 2010, în Marea Neagră și Marea Mediterană, cu escale în porturile Istanbul, Brindisi și Izmir), implementarea programului de instruire a soldaților voluntari în cadrul Centrului de Instrucție Mangalia, operaționalizarea Grupului de Elicoptere Tuzla (1 mai 2006) și intrarea în serviciu a primului elicopter IAR 330 PUMA NAVAL (13 iulie 2007), înființarea Centrului de Instruire, Simulare și Evaluare al Forțelor Navale ca structură specializată în implementarea și conducerea instrucției operaționale/colective a navelor și echipajelor în acord cu prevederile aliate în acest domeniu, precum și alinierea procesului de evaluare la procedurile NATO (1 iunie 2007), înființarea Asociației Absolvenților Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" (17 martie 2007), oficializarea cooperării dintre Liga Navală din S.U.A. și Liga Navală Română (6 aprilie 2009), participarea Forțelor Navale Române la activități științifice și de promovare, precum Salonul Nautic Internațional București (25 februarie 2009), expoziția de tehnică navală Naval Defense Exhibition (2009), Târgul internațional BLACK SEA DEFENSE & AEROSPACE 2010 București, MIL FEST ș.a.
În calitate de șef al Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Dorin Dănilă a participat la Conferința internațională de la Varna (24 aprilie 2007), Reuniunea comandanților Marinelor Militare din Europa CHENS (8-9 mai 2008 Stockhlom; 5-6 mai 2009 Varna-Bulgaria), Reuniunea comandanților Marinelor Militare din Marea Neagră și Reuniunea anuală a comandanților Marinelor Militare din BLACKSEAFOR (BSNC) Istanbul-Turcia 2007; Partenit-Ucraina 2008 și Varna-Bulgaria 2009.
În perioada 16-19 octombrie 2007 contraamiralul de flotilă Dorin Dănilă a participat la Simpozionul anual al comandanților Marinelor Militare "SEAPOWER 2007" cu tema "O strategie a cooperării pentru puterea maritimă în secolul 21", organizat la Newport, Rhode Island-S.U.A. iar între 14-17 octombrie 2008, la Simpozionul anual al comandanților Marinelor Militare "SEAPOWER 2008", organizat la Veneția, cu tema "Dialogul și cooperarea, două aspecte complementare ale securității maritime", alături de delegații din 27 de țări, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franța, Japonia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, India, Turcia și Bulgaria.
În cadrul unei ceremonii organizate la Istanbul în perioada 30 martie-1 aprilie 2009, șeful Statului Major al Forțelor Navale Române, contraamiralul Dorin Dănilă, în numele Guvernului României și comandantul Forțelor Navale Turce, amiralul Metin Atac, au semnat Memorandumul de înțelegere între Guvernul român și cel turc privind cooperarea sub egida Operațiunii Black Sea Harmony (OBSH), operațiune inițiată de Forțele Navale Turce în scopul asigurării securității maritime în Marea Neagră. Semnarea documentului menționat se înscrie pe linia eforturilor României de asigurare a securității și stabilității în regiunea Mării Negre, precum și a relațiilor tradiționale de cooperare cu Republica Turcia.
În perioada 26 iunie-15 august 2009, nava-școală și de transport "Albatros" aparținând Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" a repatriat din portul Shuaybah (Kuweit), tehnica militară utilizată de militarii români în teatrul de operații din Irak.
Prin Decretul Prezidențial nr. 1011 din 29 octombrie 2008 a fost avansat la gradul de contraamiral.
A încurajat și susținut constant conlucrarea eficientă dintre Clubul Amiralilor, Liga Navală Română, Liga Ofițerilor din Marina Militară și Liga Maiștrilor Militari de Marină, promovarea culturii și a tradițiilor marinărești, diversificarea activității mass-media a Forțelor Navale și a publicațiilor cu tematică marinărească, precum și impulsionarea activității editoriale, culturale și sportive din Forțele Navale.
La 30 iunie 2010 a fost avansat la gradul de viceamiral și trecut în rezervă.
Este membru al Ligii Ofițerilor din Marina Militară, Asociației Absolvenților Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Clubului Amiralilor și prim-vicepreședinte al Ligii Navale Române.
A publicat articole și studii de specialitate în presa militară și de specialitate, printre care "Istoricul, evoluția și perspectivele de dezvoltare ale Forțelor Navale Române", în "Dobrogea 1878-2008. Orizonturi deschise de mandatul european", coordonator prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, Editura Ex Ponto, Constanța, 2008, "Forțele Navale Române - istorie și devenire în contextul mediului de securitate al Mării Negre" ("Gândirea Militară Românească" nr. 5/2009), "Forțele Navale în contextul noilor provocări de securitate și cooperare în regiunea Mării Negre" ("Gândirea Militară Românească" nr. 3/2007), "Black Sea Harmony - Attitudes and perspectives" ("Impact strategic" nr. 2/2009), "Forțele Navale, un echipaj călit în furtuna restructurărilor" ("Spirit Militar Modern" nr. 3/2007), "Comandamentul Flotei - o structură flexibilă" ("Marina Română" nr. 3/2006), "Nu cred că există o despărțire de cariera militară activă" ("Marina Română" nr. 144/2010), "Contribuții ale Forțelor Navale Române la cooperarea militară regională și la integrarea României în Uniunea Europeană" ("Buletinul Forțelor Navale" nr. 8/2008) ș.a. A coordonat realizarea a peste 30 de regulamente, instrucțiuni și manuale, dintre care "FN-1 Doctrina Forțelor Navale", "FN-2 Manualul pentru organizarea de Stat Major și operații ale Forțelor Navale", "FN-2.1 Concepția privind comanda și controlul în Forțele Navale", "FN-3.2 Manualul pentru executarea sprijinului prin foc cu artileria de la bordul navelor", "FN-11.1 Manualul pentru operații amfibii", "F.N.-4.1 Instrucțiuni pentru vitalitatea navelor de suprafață în Forțele Navale", "F.N.-20 Manualul de proceduri tactice navale" ș.a.
Pentru activitatea merituorie și performanțele profesionale notabile a fost distins cu Medalia "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I, Ordinul "Meritul Militar" clasele a III-a, a II-a și I și Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de comandor (2004) și în grad de mare ofițer (15 august 2009).
Este căsătorit din anul 1977 cu Constanța Petrescu, profesor de educație plastică. Are o fiică.