Menu
  Index


Viceamiral dr. Alexandru MÎRȘU (2013-2020)A absolvit Liceul Industrial nr.2 Mangalia, iar în perioada 1980-1984, a urmat cursurile Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân", Facultatea Navigație. După absolvirea Institutului de Marină, a activat în calitate de comandant unitate de luptă artilerie la Dragoarele de Bază 13 și 14, apoi a fost numit comandant unitate de luptă arme sub apă la Vânătorul de Submarine 33. Începând cu anul 1988, a îndeplinit funcțiile de specialist cu artileria în Statul Major al Divizionului de Vânătoare de Submarine și de șef Birou operații și pregătire pentru luptă. Experiența dobândită și profesionalismul demonstrat au făcut să fie promovat comandant al Vânătorului de Submarine 31 din Divizionul de Corvete de la Midia.

Perfecționarea profesională a debutat cu un curs de specialitate pentru Divizioanele de Nave, a continuat cu un curs de comandă a navelor antisubmarin și un curs postuniversitar eșalon unitate de nave, la Academia Navală "Mircea cel Bătrân". În perioada 1997-1999, a absolvit cursul intensiv de limbă engleză și Facultatea Interarme din Academia de Înalte Studii Militare București (actuala Universitate Națională de Apărare).

După absolvire, în anul 1999, a fost numit comandant al Dragorului Maritim 29 și, ulterior, a fost numit comandant al Secției 1 Dragoare Maritime. Începând cu luna iulie 2001, a fost șeful de Stat Major al aceluiași divizion, iar din anul 2004 a îndeplinit funcția de locțiitor al comandantului Divizionului Nave Minare-Deminare. În anul 2005, a fost promovat în funcția de șef al operațiilor în Comandamentul Operațional Naval, apoi șef al operațiilor în Statul Major al Forțelor Navale.

În perioada 2000-2004, a urmat Școala de ofițeri de comandă pentru lupta navală de suprafață (Newport, SUA), cursul "Dimensiunea maritimă a operațiilor pentru menținerea păcii" (Centrul de studii pentru menținerea păcii "Pearson", Canada), cursul internațional de orientare pentru ofițeri de stat major (Colegiul de apărare al Olandei), cursul NATO pentru operații în sprijinul păcii (școala NATO Oberamergau Germania), cursul avansat de comandă și stat major (Colegiul Interarme de Comandă și Stat Major, Shrivenham, Marea Britanie), cursul postuniversitar de perfecționare în conducerea marilor unități din Forțele Navale și cursul postuniversitar de conducere strategică (Colegiul de Război, Universitatea Națională de Apărare).
În anul 2004 a absolvit cursurile de masterat la Colegiul Regal (Londra, Marea Britanie), iar în anul 2008 a absolvit Colegiul NATO pentru Apărare, seria 112, de la Roma.

În perioada 2005-2006, a fost comandantul Grupării Navale de Cooperare în Marea Neagră – BLACKSEAFOR, timp în care România a deținut conducerea acestei inițiative regionale.

La data de 1 decembrie 2006 a fost numit comandant al Flotilei 56 Fregate, iar trei ani mai târziu a fost promovat în funcția de locțiitor al comandantului Flotei.
Prin ordin al ministrului apărării naționale, la data de 7 iulie 2010 a fost numit comandant al Flotei.

La data de 11 octombrie 2010 a obținut titlul de Doctor în Științe Militare.

Prin decrete prezidențiale, la data de 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de contraamiral de flotilă (cu o stea), iar la data de 1 decembrie 2013 a fost avansat la gradul de contraamiral (cu două stele).

La data de 15 august 2016 a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele.

Prin ordinul ministrului apărării naționale, la data de 18 decembrie 2013, a fost numit șeful Statului Major al Forțelor Navale.
În semn de apreciere, pentru profesionalismul dovedit și pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul carierei, i-au fost conferite următoarele ordine și medalii: Crucea națională "Serviciul Credincios", Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Ofițer, Ordinul "Virtutea Maritimă" în grad de Cavaler, Emblema de merit "În Serviciul Armatei României" cls. a II-a, Emblema Onoarea Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major General, Emblema de Onoare a Forțelor Navale, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 15 de ani de activitate, cls. a III-a, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 20 de ani de activitate, Semnul onorific "În Serviciul Patriei" pentru 25 de ani de activitate.
La data de 30 iunie 2020, prin decret prezidenţial, a fost trecut în rezervă.

Este căsătorit cu Dorina-Mihaela și împreună au o fiică, Oana.
Vorbește fluent limba engleză.