Menu
Statul Major al Forțelor Navale
12 iulie 2021
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Exerciţiul ”Sea Breeze 21” la final

În perioada 6-9 iulie, fregata „Regina Maria” a participat la exercițiul multinațional „Sea Breeze 21” care s-a desfășurat în Marea Neagră,  și a executat întreaga gamă de seriale specifice care au avut ca scop antrenarea echipajelor într-un mod unitar, pentru diferite situații pe mare.

Ceremonia de închidere a exercițiului a avut loc sâmbătă, 10 iulie, în Odessa, și a constat în prezentarea principalelor concluzii, precum și trecerea în revistă a tuturor participanților pe mare. Ultima etapă în Marea Neagră s-a finalizat cu un serial de manevre și evoluții al tuturor platformelor navale și aeriene de pe mare. Navele care au intrat, rând pe rând, în scenariile planificate  în cadrul „Sea Breeze 21”, au fost aliniate, în formație, pentru a fi surprinse de aparatele de fotografiere aflate la bordul elicopterelor.

De-a lungul timpului, îmbinarea procedurilor NATO, pe care echipajul românesc le-a învățat și exersat, precum și interacțiunea cu celelalte nave non-NATO, au reprezentat probe pe care marinarii militari le-au trecut cu brio, prin profesionalism și dăruire.

Recunoașterea eforturilor depuse de către echipajul fregatei „Regina Maria” a venit chiar din partea comandantului grupării NATO SNMG-2 (COM SNMG-2), care timp de 24 de ore, a fost oaspetele navei românești. Contraamiralul de flotilă Stefano Russo a fost adus la bord cu elicopterul Puma Naval, în cadrul unui exercițiu de zbor, iar la apuntare a adresat piloților de la manșă doar cuvinte de laudă, pentru modul în care aceștia au acționat.

Aflat la comanda grupării, contraamiralul de flotilă Stefano Russo, ofițer al Forțelor Navale ale Italiei cu o lungă carieră la bordul submarinelor, a vizitat nava românească, trecând în revistă, de la prova la pupa, comanda de navigație, zona de planificare și conducere a operațiilor și hangarul elicopterului PUMA. În urma briefingului de prezentare a navei și a capabilităților acesteia, comandantul grupării SNMG-2 a stat de vorbă cu ofițerii fregatei, apreciind pregătirea profesională a acestora.

„Prin vizita mea, în calitate de COM SNMG-2 la bordul fregatei „Regina Maria”, am vrut să mă conving și să aflu din teren realitatea, dincolo de ceea ce am primit în rapoartele intrării navei în grupare. Sunt onorat să mă aflu, pentru prima dată, pe o navă românească, iar aceasta să fie fregata „Regina Maria”, o navă cu marinari bine instruiți și tehnică la standarde NATO. Apreciez modul de întreținere și exploatare a tehnicii. Țin să subliniez profesionalismul echipajului aflat sub comanda comandorului Adrian Gobjilă, pe care l-am remarcat în cadrul exercițiului „Sea Breeze 21”. Pot spune ca sunt chiar impresionat de nivelul lor operațional și de nivelul ridicat de interoperabilitate al grupului, ceea ce demonstrează că nava românească este, în acest moment, un element important al SNMG-2, în misiunile de consolidare a măsurilor de asigurare a apărării colective ale NATO în raioanele maritime ale Mării Negre. Vă urez „Vânt bun din pupa” și mult succes pe mai departe!”, a declarat COM SNMG-2, contraamiral de flotilă Stefano Russo, la finalul șederii sale la bordul fregatei.

Exercițiul „Sea Breeze 21” a creat oportunitatea marinarilor români de a demonstra, încă o dată, că au un nivel ridicat de pregătire și pot reprezenta, cu cinste și onoare, Forțele Navale Române și tricolorul României.

Corespondență transmisă de locotenent-comandor Nicoleta Burlacu, ofițerul de relații publice de la bordul fregatei „Regina Maria”

Foto: Andrei Pap

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...