Menu
Statul Major al Forțelor Navale
19 iulie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Pe apele Mediteranei, de la Valletta la Alexandria

Corespondență din portul Alexandria, Egipt

După plecarea din Valletta, în dimineața zilei de 13 iulie, nava-școală ,,Mircea” a luat cap compas spre ultimul port din cel de-al doilea marș de instrucție și reprezentare din anul 2022, Alexandria. În perioada escalei de pe frumoasa insulă, nava a fost asaltată de zeci de vizitatori, printre care și români stabiliți aici, dar și marinari din echipajele celorlalte nave aflate în portul Valletta.

Au urmat șase zile de marș cu o mare destul de agitată. Cadeții au continuat testele pentru a demonstra tot ce au învățat la orele de curs, și cele de practică, pe parcursul celor șase săptămâni.

S-a navigat cu vele, s-au efectuat carturi de navigație, carturi la motoare și veghe prova și pupa, iar sub atenta îndrumare a maiștrilor militari de la bord, cadeților li s-au predat tehnicile lucrărilor de matelotaj. În serile răcoroase, după programul zilnic, cadeții care nu erau de cart sau nu efectuau serviciul la bucătărie au fost angrenați în jocuri marinărești la puntea centru. Aceștia s-au întrecut, pe rând, în probe precum trasul la parâmă, urcatul pe frânghie, aruncarea bandulei la punct fix dar și într-o probă de cultură generală.

Rolul marșului de instrucție și reprezentare al navei-școală ,,Mircea” este de formare a cadeților în spiritul meseriei pe care au îmbrățișat-o dar, la fel de importantă, este și dimensiunea sa esențială pe care o are, ca ambasador pe mările și oceanele lumii. Purtând tricolorul la catarg, frumosul velier confirmă, de fiecare dată, tradițiile navale românești și valoarea școlilor de marină unde se clădește personalul de mâine al Forțelor Navale Române.

Chiar dacă mai sunt zece zile până când nava-școală ,,Mircea” va ajunge acasă, la bordul navei, printre studenți s-a instalat deja nostalgia clipelor petrecute pe frumosul velier. ,, Acest marș a reprezentat o adevărată provocare pentru mine, dar acum, făcând o retrospectivă, pot spune că a fost una dintre puținele experiențe complexe de care am avut parte până  acum. În acest marș de instrucție am avut oportunitatea de a mă familiariza cu tot ce ține de viața pe mare și sunt de părere că m-am descurcat pe măsura așteptărilor și că m-am acomodat repede schimbărilor de mediu. Viața pe mare nu este una ușoară dar, cu cât este mai greu, cu atât este mai frumos. Pe navă am descoperit tainele navigației, chiar dacă sunt fată accept provocarea și la finalul studiilor vreau să ocup o funcție la o navă militară.”, ne-a spus studenta caporal Camelia Trif.

,,Pentru mine, voiajul cu nava-școală ,,Mircea a fost unul dintre motivele pentru care am ales Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Mi se pare genială oportunitatea de a descoperi tainele marinăriei încă din anul II de Academie. Pe lângă faptul că învățăm ce înseamnă viața de marinar, cu toate aspectele ei: lucru în arboradă (unde am avut rol la verga rândunică), diferite manevre, navigație (fie ea astronomică sau costieră), dormitul în hamac și cel mai important din punctul meu de vedere: munca în echipă. În timpul marșului se dezvoltă relații de camaraderie cu rădăcini foarte adânci. Tind să cred că această experiență ne-a unit foarte mult ca promoție, fiind împreună 24/24, la bine și la rău, am învățat să ne ajutăm atât fizic, cât și psihic. Am plecat fără a ști un gram de marinărie și ne vom întoarce marinari cu aproape 5.000 de mile marine parcurse”, ne-a relatat studentul caporal Mihai Timofte.

,,Încă de la începutul anului I am așteptat cu nerăbdare orice veste legată de marșul cu nava- școală ,,Mircea", pot spune că este și unul din motivele pentru care am ales cariera de viitor ofițer de marină al Forțele Navale Române. Posibilitatea de a putea face parte dintr-o astfel de experiență, este de departe inedită. Fiecare zi la bord este diferită. Sarcinile sunt din ce in ce mai complexe deoarece, treptat, căpătăm experiență și ne putem implica mai mult în activități. După câteva săptămâni de marș pe nava-școală ,,Mircea” simt că deja fac parte, alături de colegii mei, din echipajul navei, ceea ce mă face să mă simt un cadet valoros.

Marșul oferă, totodată, oportunitatea de a interacționa cu persoane de culturi diferite și de a cunoaște tradiții prin care ne îmbunătățim cunoștințele culturale. Lucruri importante în sculptarea unui bun lider. Din punct de vedere organizatoric, marșul a fost bine pus la punct, atât pe mare (un program de studiu si lucru practic bine echilibrat) dar si în porturi, fiind organizate excursii si tururi ghidate. Începutul a fost unul tipic, de acomodare dar, încetul cu încetul, ne-am obișnuit cu viața pe mare. Suntem un colectiv mult mai unit și ne cunoaștem mai bine, un adevărat echipaj aș putea spune. După 45 de zile pe mare, marșul se apropie de sfârșit. Am învățat multe lucruri noi, să navigăm folosind mijloacele tradiționale pentru determinarea punctului navei cu sextantul și alidada și să mă bucur în fiecare zi de frumusețea răsăritului și apusului soarelui pe mare”, ne-a relatat studentul caporal Cătălin Vlad.

În aceeași notă și studentul caporal Radu Leonte ne-a spus : ,,Cu siguranță, începuturile sunt cele mai grele părți ale unui drum. Am studiat cu pasiune tot ceea ce mi s-a predat în anul I și II în academie, pentru că mi-am propus să excelez în acest domeniu. Înainte de a pleca în marș, m-am gândit că îmi va fi ușor pe mare, în baza cunoștințelor acumulate. Acum, apropiindu-ne de finalul marșului de instrucție, pot spune că nu este așa cum am crezut. Când ești la bordul unei nave pentru prima dată, înveți lucruri noi care vin în completarea a ceea ce știai. Primele două săptămâni mi s-au părut mai dificile. A trebuit să învăț să mă desfășor în spații înguste, să mă obișnuiesc cu dormitul în hamac și să înfrunt răul de mare. Încetul cu încetul, am înțeles cum stau lucrurile. Ascultând indicațiile echipajului, totul a devenit mai clar, iar cel mai frumos lucru este că această experiență o trăiești colectiv și nu individual”.

Studenta caporal Sabina Diaconescu ne-a relatat: ,,Au mai rămas puține zile din marșul navei-școală ,,Mircea”. Clipele de acomodare și programul de instrucție devin încet, încet o amintire de neuitat. Încrederea deprinsă prin antrenamentele zilnice de urcare în arboradă, de brațat, carturile de navigație din cursul zilelor și cele de noapte, m-au făcut să devin un cadet instruit, lucru care pentru mine reprezintă cea mai importantă bază de orientare în carieră. Escalele marșului au fost o completare la tot ce am învățat pe navă. Alături de colegii mei am vizitat monumente istorice, muzee și orașe din împrejurimile locurilor de acostare”.

Text și foto: Nicoleta COCOȘ

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...