Menu
Statul Major al Forțelor Navale
1 decembrie 2022
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Ziua Națională a României sărbătorită la Brăila

Comandamentul Flotilei Fluviale
       „Mihail Kogălniceanu”

Armata României a prezentat onorul brăilenilor

Ziua Națională a României, sărbătoarea de suflet a tuturor românilor, a fost sărbătorită de toți brăilenii, joi, 1 decembrie, pe Calea Călărașilor din Brăila, printr-o ceremonie militară și religioasă și defilare cu personal și tehnică militară.

Ceremonia din acest an a fost organizată de către Garnizoana Brăila în colaborare cu Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Municipiului Brăila și a debutat cu intonarea Imnului Național în interpretarea plutonierului major Laurențiu Mocănescu, acompaniat de Muzica Militară a garnizoanei Brăila.

După oficierea serviciului religios a luat cuvântul domnul Iulian Timofei, prefectul județului Brăila care a evocat evenimentele istorice care, în urmă cu 104 ani, au dus la desăvârşirea unităţii naţionale, la 1 Decembrie 1918, și care au reprezentat rezultatul unui proces istoric obiectiv, la care au sperat, au visat şi au luptat generaţii de români.

Până la începerea paradei militare, în Piața Independenței, brăilenii prezenți în număr foarte mare astăzi, in ciuda vremii reci de început de iarnă, au putut urmări un moment artistic susținut de muzica militară a garnizoanei Brăila și de ansamblurile de dansuri populare „Mugurașul”, „Zărandul”, „Cununa Someșană” și „Călușerii din Rășinari”.

Anul acesta, defilarea a fost deschisă de Drapelul de Luptă al Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” urmat de detașamentele unităților subordonate, inclusiv echipa canină a Grupului EOD. Peste 200 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale și celelalte instituții din cadrul Sistemului Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, cu peste 30 de mijloace tehnice, au participat la defilarea cu personal și tehnică militară.

Marinarii militari au prezentat onorul brăilenior defilând în fața lor cu Drapelul de Luptă al Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu” urmat de detașamentele unităților de nave de luptă.

Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de flori de către reprezentații autorităților locale și ai Garnizoanei Brăila, la Monumentul Sublocotenentului Erou Ecaterina Teodoroiu.

* * *

Anul 1918 reprezintă, în istoria poporului român, momentul triumfului idealului naţional, momentul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea Statului Naţional Unitar Român.

Marea Unire a însemnat un eveniment de importanţă capitală pentru destinele naţiunii, a marcat sfârşitul unei etape începute la 1859 prin înfăptuirea marilor deziderate ale Revoluţiei de la 1848. Legitimarea acestui act constă tocmai în faptul că nu a fost rezultatul unor acțiuni militare, ci rezultatul exclusiv al exercitării dreptului la autodeterminare a structurilor democratice de la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia, prin care s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei şi a Transilvaniei cu România.

La mulți ani tuturor românilor, de ziua lor!

Foto: Mihai Toader

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...