Menu
Statul Major al Forțelor Navale
29 martie 2023
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Secvență de gestionare a unei situații de transport ilegal de refugiați pe mare, în cadrul Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023”

Forțele Navale Române au organizat, în a doua jumătate a lunii martie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, care s-a desfășurat în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. 

Conform scenariului exercițiului, miercuri, 29 martie, marinarii militari de la bordul navei hidrografice maritime „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, în colaborare cu reprezentanți ai Gărzii de Coastă, au aplicat proceduri de control la o navă suspectă de transport ilegal de refugiați, în raioane din Marea Neagră. În urma executării procedurilor executate pe mare, secvența exercițiului a fost încheiată cu activitatea de primire a refugiaților în portul militar Constanța, desfășurată împreună cu mai multe instituții din sistemul național de apărare.  

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...