Menu
Statul Major al Forțelor Navale
15 martie 2023
Comunicat nr. 18
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, scenarii complexe de luptă în Marea Neagră și pe Fluviul Dunărea

Forțele Navale Române organizează, în perioada 20 martie - 2 aprilie, Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, planificat să se desfășoare în zona de responsabilitate, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră. Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere (Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Turcia) vor desfășura, în toate mediile de acțiune, activități complexe de antrenament.

Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhaced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” se va desfășura luni, 20 martie, în intervalul orar 10.00-11.00, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri, unde vor fi prezentate scopul, obiectivele, forțele participante și modurile de desfășurare ale exercițiului.

*****

 

Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia de deschidere sau la secvențe ale Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” sunt rugați să transmită solicitarea de acreditare pe adresa de e-mail contact@navy.ro, până vineri 17 martie, ora 11.00. Solicitarea va cuprinde datele de identificare ale personalului mass-media (nume, prenume, funcție, redacție, număr de înmatriculare auto, număr și serie C.I.), precum și secvențele la care se dorește participarea acestuia.

 

Activitățile din cadrul exercițiului „Sea Shield 2023”, care prezintă oportunități de mediatizare, sunt următoarele:

1. Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” – oficialii militari vor acorda declarații de presă luni, 20 martie, orele 10.30-10.45, în proximitatea Terminalului Pasageri din portul Constanța;

2. Trageri de luptă cu muniție reală, executate de Regimentul 307 Infanterie Marină, structuri ale Forțelor Terestre Române și ale partenerilor din Polonia și Republica Moldova, miercuri, 22 martie, orele 10.00-15.00, în Poligonul Babadag;

3. Secvență de evacuare a populației din zona fluvială, luni, 27 martie, orele 10.00-12.00 – ambarcarea reprezentanților mass-media se va realiza la Mahmudia, județul Tulcea, la ora 09.30, pe una dintre navele militare al Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”;

4. Exercițiu de evacuare a populației, miercuri, 29 martie, orele 08.00-14.00 – ambarcarea reprezentanților mass-media se va realiza în portul militar Constanța, la bordul navei hidrografice maritime „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”;

5. DV Day (Ziua Distinșilor Vizitatori) – exercițiu demonstrativ de neutralizare a unui desant aerian inamic, debarcat într-un raion adiacent unui curs de apă – ambarcarea reprezentanților mass-media se va realiza joi, 30 martie, la ora 08.30, la Mahmudia, la bordul unui remorcher fluvial; debarcarea acestora se va efectua, la ora 14.30, la Mahmudia.

Evenimente

BackShare: