Menu
Statul Major al Forțelor Navale
8 mai 2023
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Marinarii militari români, primele mile marine spre Operația EUNAVFOR MED IRINI

Corespondență din Insula Creta, Portul Souda,
Duminică, 7 mai 2023

 

Fregata „Regele Ferdinand” a acostat duminică, 7 mai, în portul militar Souda din Insula Creta, după ce vineri, 5 mai, a plecat din portul militar Constanța, pentru a participa la Operația EUNAVFOR MED IRINI, în Marea Mediterană, până la jumătatea lunii iunie. Nava militară a Forțelor Navale Române execută această escală în vederea integrării în gruparea navală a operației desfășurate de Uniunea Europeană.

 Cei 239 de militari ai echipajului fregatei „Regele Ferdinand” au pregătit, în ultimele săptămâni, fiecare detaliu referitor la participarea la misiune, aspect caracteristic profesionalismului marinarilor militari români. Pentru acest lucru, echipajul a executat, zi de zi, activități de instruire și de pregătire, atât la cheu, cât și pe mare, în raioanele de responsabilitate ale Forțelor Navale Române.

Odată ajunși în portul militar Souda, marinarii militari, piloții navali și echipa de inspecție de la fregata „Regele Ferdinand” vor participa, în perioada următoare, la o serie de cursuri și antrenamente specifice Operației EUNAVFOR MED IRINI, la sediul NMIOTC (NATO Maritime Interdiction Operational Training Centre) din Souda, împreună cu partenerii străini integrați în gruparea navală a operației. Scopul acestor activități teoretice și practice este de a consolida cunoștințele despre misiune și de a dezvolta interoperabilitatea dintre forțele participante.

Pentru Forțele Navale Române, participarea la Operația IRINI nu reprezintă o premieră, marinarii militari români fiind la cea de-a doua integrare, prima fiind în perioada octombrie-decembrie 2021, cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”. Obiectivul principal al Operației Uniunii Europene îl reprezintă asigurarea respectării embargoului ONU (Organizația Națiunilor Unite) asupra armelor impus Libiei și combaterea traficului ilicit de produse petroliere, droguri și persoane, prin monitorizarea traficului maritim și executarea de inspecții ale navelor suspecte din bazinul mediteranean.

 

Corespondență transmisă de locotenent Alexandru Turturică,
ofițer de informare și relații publice la bordul fregatei „Regele Ferdinand”
Fotografii realizate de sergent-major Cristian Vlăsceanu

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...