Menu
Statul Major al Forțelor Navale
21 noiembrie 2019
Persoană de contact: Asp. Sorina Băcanu
Telefon: 0752 029 494

Fregata „Regele Ferdinand”, cap-compas... Acasă

După mai bine de 5.500 de mile marine parcurse în cinci săptămâni, ne întoarcem acasă, în Portul Militar Constanța. Suntem la capătul unei misiuni care a cuprins o operație NATO și un exercițiu multinațional, iar obiectivele noastre au fost atinse cu succes. Am pus în practică ceea ce am învățat de-a lungul timpului, am aplicat sutele de activități de instrucție și, mai mult decât atât, ne întoarcem mai bine pregătiți și cu noi orizonturi deschise.

Este adevărat, a fost greu, dar am știut că va fi așa. Locul nostru de muncă, de pregătire, de odihnă și de refacere a fost nava. Oamenii lângă care am trăit, mai bine de o lună, au fost colegii din echipaj. Am muncit împreună, ne-am instruit împreună și am încercat să uităm de greutăți tot împreună. Ne întoarcem cu un dor de casă enervant de puternic, însă, fiind la final de misiune, ne întoarcem satisfăcuți de eforturile noastre, mândri de realizări și optimiști datorită capacităților noastre.

Fregata „Regele Ferdinand”, cu un elicopter Puma Naval ambarcat, a reprezentat, pentru cinci săptămâni, Forțele Navale Române, Armata României, România și Alianța din care țara noastră face parte. Cei 240 de membri ai echipajului au vegheat în Marea Meditarană, pentru asigurarea securității regionale, prin participarea la Operația NATO „Sea Guardian 19”, alături de partenerii bulgari și greci, și s-au instruit pentru dezvoltarea capacităților de luptă, la Exercițiul multinațional ”Dogu Akdeniz 19”, alături de militari din 15 state, care au participat cu submarine, nave, aeronave și elicoptere.

Nava noastră a fost considerată pământ românesc mai mult ca oricând. La bordul fregatei, au avut ocazia să urce peste 300 de români stabiliți în Cipru, Egipt și Israel. Au stat cu noi de vorbă, ne-au povestit despre viața lor departe de acasă și s-au bucurat că au reușit să ne vadă și că, pentru câteva ceasuri, le-am oferit un sentiment pe care, poate, nu l-au mai simțit de ani de zile. Au venit cu copiii lor și am avut grijă ca cei mici să înțeleagă ce înseamnă România și ce rol avem noi pentru țară și pentru liniștea românilor de pretutindeni.

Am plecat din portul turcesc Aksaz, unde am luat parte la festivitatea de încheiere a exercițiului multinațional, organizat de Forțele Navale ale Turciei, și unde ne-a fost arătată aprecierea pentru implicarea de care dau dovadă Forțele Navale Române. Chiar dacă suntem un echipaj tânăr, un grup de militari care reprezintă Armata României la cel mai înalt nivel, am reușit să fim exemple pentru omologii străini, care au participat la acest exercițiu pentru prima dată sau din postura de observator, pentru a performa pe viitor așa cum o fac marinarii militari români.

Mai sunt câteva zile, iar sâmbătă, 23 noiembrie, ne vom revedea la cheu, în Constanța, pentru raportul nostru de final de misiune. Va fi același raport, pe care, cu mândrie, l-am dat de fiecare dată la întoarcerea în port. Până atunci, chiar și în drum spre casă, misiunea fregatei „Regele Ferdinand” continuă.      

Cu cele mai bune sentimente,de la bordul fregatei „Regele Ferdinand”

sublocotenent Alexandru Turturică

 

Foto: NATO; Daniel-Andrei Pap și Alexandru Turturică

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...