Menu
Statul Major al Forțelor Navale
18 mai 2020
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0724 820 002

Asigurăm securitatea colectivă pe flancul sudic al NATO

Izolați de peste 70 de zile, la bordul navei militare „Viceamiral Constantin Bălescu”, timp în care nu am părăsit puntea, chiar dacă am acostat în diferite porturi din Mediterana, pentru refacerea capacității de luptă, transmitem acasă mesajul că suntem sănătoși și că ne putem continua misiunea în siguranță. Sperăm să auzim vești îmbucurătoare și de acasă și să ne revedem familiile, colegii și prietenii, cel puțin la fel de bine ca atunci când am plecat în misiune. Am ales să încep astfel această corespondență, pentru că, în această perioadă, grija pentru sănătatea celor din jur a devenit prioritatea noastră, a tuturor.

Nava comandant a grupării navale permanente NATO de luptă împotriva minelor marine SNMCMG-2 (Standing NATO Mine Countermeasures Group 2) se află în apele Mării Mediterane, de mai bine de 16 săptămâni, unde își desfășoară misiunea de asigurare a măsurilor de securitate colectivă a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. În toată această perioadă, echipajul românesc a parcurs mai mult de 8.500 de mile marine și a acționat în conformitate cu angajamentele asumate de Armata României față de Alianța Nord-Atlantică și cu recomandările transmise la nivel mondial, referitoare la prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

Până când vom raporta „Misiune îndeplinită!”, noi rămânem în continuare la datorie și, alături de partenerii din grupare, desfășurăm cu regularitate secvențele specifice acesteia, pe care le alternăm cu exersarea procedurilor de remorcaj, de salvare a unui om căzut în apă, de rezolvare a incidentelor de scufundare și de vitalitate a navei.

Parteneriatul interaliat a fost consolidat prin exerciții desfășurate de către gruparea navală SNMCMG-2 și Forțele Navale ale Turciei, în estul Mării Mediterane, care au cuprins manevre și evoluții de trecere a navelor în convoi printr-un canal dragat, fiind folosite tehnici și proceduri de remorcaj și de realimentare cu combustibil pe mare.

Ajunși în portul turcesc Aksaz pentru refacerea capacității de luptă a navei, cei 83 de militari de la bord au avut parte de un weekend de pauză, chiar și fără a părăsi nava conform regulilor de prevenire a infectării cu COVID-19. În acest timp, fiecare dintre noi am reușit să luăm legătura cu familiile și cu cei dragi de acasă, de unde am primit vești bune, lucru ce ne dă putere să ne concentrăm și pentru perioada următoare a misiunii. 

Până la următoarea corespondență, vă transmitem toate gândurile noastre bune. Aveți grijă de voi și de cei dragi!


Corespondență transmisă de căpitan Nicoleta Burlacu,
ofițerul de relații publice al grupării navale NATO SNMCMG-2

Comunicat de presă

BackShare:   

Loading data ...