Menu
Statul Major al Forțelor Navale
13 ianuarie 2020
Comunicat nr. 4
Persoană de contact: Lt. Alexandru Turturică
Telefon: 0744 359 518

Grupare navală NATO condusă de România

România va prelua, joi, 16 ianuarie, comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor SNMCMG - 2 (Standing NATO Mine Counter Measures Group 2), în cadrul unei ceremonii care va avea loc, de la ora 10.00, în Terminalul pasageri al Portului Constanța.

Comanda SNMCMG-2, asigurată de căpitan-comandorul Valentin-Cătălin Vlad, se va exercita, timp de șase luni, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" (PM-274), din dotarea Forțelor Navale Române. Din statul major al grupării fac parte și trei ofițeri din forțe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente.

Misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

SNMCMG-2 va acționa în Marea Neagră și în Marea Mediterană pentru asigurarea capacității de reacție imediată la nivelul NATO, precum și pentru creșterea interoperabilității dintre forțele navale aliate și promovarea imaginii Alianței Nord Atlantice.

O primă activitate conexă este sosirea în Portul Constanța, în perioada 13-20 ianuarie, a vânătorului de mine turcesc „Akçay" (M 270) și a dragorului de mine bulgăresc „Priboy" (63), nave ce vor intra în compunerea grupării SNMCMG-2, urmând a desfășura, împreună cu puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu", activități de pregătire a misiunilor specifice, planificate în Marea Neagră și Marea Mediterană.

****

Jurnaliștii interesați să viziteze puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu" și să interacționeze cu echipajul navei și cu conducerea grupării navale SNMCMG-2 vor fi așteptați marți, 14 ianuarie, la ora 9.00, în Portul militar Constanța, Dana Zero.

Jurnaliștii interesați să asiste la ceremonia de preluare a comenzii SNMCMG-2 sunt rugați să transmită solicitarea pentru acreditare pe adresa contact@navy.ro până miercuri, 15 ianuarie, ora 12.00.

Accesul la ceremonia de joi, 16 ianuarie, se va face între orele 9.15 și 9.45, la Terminalul Pasagere al portului Constanța.

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: colonelul Cornel Pavel, tel. 0744.359.518.

 

Evenimente

BackShare: